TUZLARIJE - BILTEN TK

24.11.2015.
Vlada TK
Smanjen broj učenika u osnovnom obrazovanju


Vlada TK prihvatila je Informaciju o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2014/2015. godini. U ovoj pedagoškoj godini došlo je do porasta obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem u odnosu na prethodnu za 688 učenika. Riječ je o pokazateljima za djecu koja nisu obuhvaćena Obaveznim programom predškolskog odgoja i obrazovanje pred polazak u osnovnu školu.

Tuzlarije


U osnovnom odgoju i obrazovanju konstantno se, iz godine u godinu, smanjuje broj učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje. Broj učenika u školskoj 2014/2015. godini manji je za 366 učenika u odnosu na prethodnu. Podaci za srednje obrazovanje i odgoj pokazuju da je prošloj školskoj godini došlo do pada broja učenika koji pohađaju srednje obrazovanje u odnosu na prethodnu za 3.316 učenika.

Školska 2014/2015. godina realizirana je uspješno i pored toga što su uslovi rada osnovnih i srednjih škola bili kompleksni. Pored vrlo teške finansijske situacije u kojoj su se nalazile sve osnovne i srednje škole situaciju su komplikovale i štete koje su nanesene školskim objektima na području Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK