TUZLARIJE - BILTEN TK

25.11.2015.
Vlada TK
Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen-obilježju žrtvama Drugog svjetskog rata, spomeniku žrtvama odbrambenog rata 1992-1995. godine, te mezarju/ groblju civilnih žrtava rata na Slanoj Banji danas su premijer Bego Gutić i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona obilježili 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije

Ovim je na svečani način obilježen dan kada je prije 72 godine donesena odluka o obnovi državnosti BiH i potvrđene historijske granice iz vremena srednjovjekovne Bosne. Referendumom za nezavisnost 1992. godine, u skladu sa pravilima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992. godine postala ravnopravnom članicom Ujedinjenih naroda.

Tuzlarije


U okviru obilježavanja Dana državnosti održana je i svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, što je bila prilika za podsjećanje na obavezu poštivanja žrtava čiji su životi utkani u temelje BiH, ali i važnosti daljeg privrednog jačanja Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Premijer Gutić ovom je prilikom ukazao je na činjenicu da se ovaj datum, uprkos historijskim činjenicama ne obilježava na cijelom prostoru BiH, te podsjetio na obavezu poštovanja žrtava čiji su životi utkani u temelje BiH.
"Prigodni govori u susret praznicima u pravilu ne idu sa kritičkim notama. Ipak, ako mi sebi i u ovim svečanim prilikama ne kažemo šta osjećamo, nećemo moći ići naprijed. Zato sa puno pažnje i ozbiljnosti moramo zajedno, bez obzira na stranačke, političke ili bilo koje druge interese, sagledati kuda dalje. Dvadeset godina poslije rata i sedamdeset od ustrojstva BiH moramo konkretnijim postupcima i radnjama davati odgovore na ova pitanja. Ova država više nema prava ni vremena za to. Danas kada obilježavamo Dan državnosti BiH moramo se svi pojedinačno zapitati šta možemo učiniti kako bi naša zemlja krenula naprijed.

Danas vrlo često govorimo o ekonomskom patriotizmu i okretanju onome od čega se živi, privredi i poljoprivredi, onome u čemu imamo šansu. To je jedini pravi odgovor na sva pitanja o budućnosti Bosne i hercegovine", rekao je premijer Gutić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK