TUZLARIJE - BILTEN TK

26.11.2015.
Vlada TK
Za održivi povratak u 2014. izdvojeno 310.000 KM


Vlada je prihvatila Informaciju o efektima ulaganja za povratak iz Budžeta Tuzlanskog kantona na područje Republike Srpke i TK za 2014. godinu. U sklopu podrške povratku u 2014. godini realizovani su programi pomoći drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima te projekti održivog povratka.

Tuzlarije


Za zbrinjavanje raseljenih lica na području Tuzlanskog kantona obezbijeđena su finansijska sredstva za subvenciju troškova električne energije i nabavku ogrjeva raseljenim licima smještenim u kolektivnim centrima, kao i finanansijska sredstva za zdravstveno osiguranje i naknade za troškove dženaza/sahrana.

Prema Informaciji, trenutno je najveći problem rješavanje kolektivnih centara u BiH. U 2014. godini, 24 osobe su se vratile u prijeratno mjesto prebivališta, što je za 59 % manje u odnosu na broj povrataka iz prethodne godine na području TK, a na području opština RS, vratilo se 81 osoba ili za 77 % manje u odnosu broj povrataka iz prethodne godine.

Od ukupnog broja povratnika čiji povratak finasira Vlada TK-a (99.298 osoba), broj povratnika na područje TK-a iznosi 20% dok povratak na područje RS-a čini 80% od ukupnog broja povratnika.

U okviru Programa održivog povratka za fizička lica koji je realizovan putem Javnog poziva dodijeljena je 91 donacija u ukupnom iznosu od 310.000, 00 KM. Sredstva su namijenjena za nabavku mehanizacije, priključaka za mehanizaciju, krupnu stoku, sitnu stoku, plastenike, sisteme za navodnjavanje, mašine i alate za obrtnike, pčele i sl. Za 2014. godinu Budžetom TK-a planirana su sredstva za pomoć drugim nivoima vlasti u realizaciji projekata održivog povratka u iznosu od 11.000, 00 KM koliko je i utrošeno.

Sredstva po ovom projektu dodjeljena su općini Modriča, povratničkoj MZ-i Tarevci koja je formirala Opštu poljoprivrdne zadruge „Tarevci“ p.o. Modriča. Zadruga je formirana u svrhu obnove ekonomije i zapošljavanja povratnika u Modriču i Vukosavlje što je rezultiralo formiranjem 50 mikro i 3 srednja preduzeća sa preko 600 zaposlenih povratnika.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju programa, uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu sa pozicije „Podrška povratku prognanih lica“. Usvajanjem rebalansa Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu budžetska stavka „Podrška povratku prognanih lica“ umanjena je za 96.300, 00 KM, pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima za 18.300, KM a projekti održivog povratka za 78.000, 00. KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK