TUZLARIJE - BILTEN TK

29.07.2008.
Vlada TK
Dopunjen Pravilnik o stambenom zbrinjavanju boračkih porodica


Vlada Tuzlanskog kantona danas je na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja usvojila Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o rješavanju stambenih potreba porodica šehida i poginulih boraca te ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.
Ovaj pravilnik donesen je 1999. godine, čime je u općinama Tuzlanskog kantona započela procedura rješavanja stambenih potreba porodica šehida i poginulih boraca te ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

U martu 2008. godine Skupština Tuzlanskog kantona donijela je Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica kojim je kao novo dopunsko pravo utvrđeno da se stambeni objekti i stanovi izgrađeni i kupljeni sredstvima budžeta Kantona, do stupanja na snagu Zakona, mogu dodijeliti u vlasništvo braniocima i članovima njihovih porodica, ako su dodijeljeni na korištenje u skladu sa općim aktima Ministarstva i odlukom Vlade Kantona. Uslov je da branioci i članovi njihove uže porodice nemaju riješene stambene potrebe na području BiH.

U skladu sa ovom odredbom Vlada Kantona je u oktobru 2007. godine dala saglasnost na tekst Pravilnika o uslovima i postupku za dodjelu stana u vlasništvo braniteljima i članovima njihovih prodica.

Ministar za boračka pitanja imenovao je Komisiju koja je provela proceduru i po kojoj u ovom trenutku 17 boraca i članova njihovih porodica ispunjavaju uslove za ostvarivanje navedenog dopunskog prava, a za preostale branitelje i članove njihovih porodica postupak prikupljanja dokumentacije po Pravilniku je u toku.

Radi se o stambenim jedinicama koje se nalaze u općinama Tuzla, Kalesija, Živinice, Doboj Istok i Lukavac, a koje su upisane kao vlasništvo Tuzlanskog kantona.
Danas usvojene izmjene i dopune Pravilnika o rješavanju stambenih potreba porodica šehida i poginulih boraca te ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona u skladu su sa navedenom Zakonskom odredbom.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK