TUZLARIJE - BILTEN TK

04.12.2015.
Tuzlanski aerodrom počinje s kargo saobraćajem
Tuzlarije


Međunarodni aerodrom Tuzla dobio je dozvolu za promet roba životinjskog porijekla, odlučilo je na svojoj posljednjoj sjednici Vijeće ministara BiH. Ovu dozvolu, uz tuzlanski, dobila je i Međunarodna zračna luka-aerodrom Mostar, tako da će se od sada, osim sarajevskog i banjalučkog aerodroma, i sa ova dva aerodroma moći vršiti izvoz ove vrste roba.

Donošenje ovakve odluke rezultat je intenzivnih aktivnosti koje su Vlada Tuzlanskog kantona i Međunarodni aerodrom Tuzla vodili u proteklom periodu, na prvom mjestu kako bi aerodrom ispunio sve neophodne infrastrukturne uslove, a kasnije i kako bi se stekle sve političke pretpostavke za donošenje ovakve odluke.

U praktičnom smislu ova odluka znači pokretanje kargo saobraćaja na Međunarodnom aerodromu Tuzla, što će sigurno, na prvom mjestu uzimajući u obzir potencijale mesne industrije u Tuzlanskom kantonu, biti snažan poticaj za razvoj privrede. Naznaka operacionalizacije ove odluke Vijeća ministara BiH jeste i, za naredne dane, zakazani sastanak Uprave Aerodroma sa predstavnicima Privredne komore iz Istambula, kada bi se trebali dogovoriti detalji buduće saradnje.

Podsjećamo, Menprom je započeo projekat izvoza svježeg goveđeg mesa u Republiku Tursku, za čije potrebe ova kompanija gradi novi objekat u vrijednosti od 6 miliona KM. U novom proizvodnom pogonu bit će uposleno 30 novih radnika, a 2000 ljudi će biti indirektno uključeno u projekat.

Prethodno je Vijeće ministara BiH donijelo Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta ulaganja, vrijednog oko šest miliona konveribilnih maraka, kojim će biti riješeno pitanje smještaja zaposlenih u jedinicama Granične policije i carinskim ispostavama Uprave za indirektno oporezivanje te inspekcijskih organa na graničnim prijelazima aerodromima Mostar i Tuzla te izvršena rekonstrukcija graničnog prijelaza Vardište kod Višegrada, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK