TUZLARIJE - BILTEN TK

31.10.2008.
Usvojen Elaborat o implementaciji Zakona o šumama FBiH u TK


Na jučerašnjoj redovnoj 64. sjednici, Vlada Tuzlanskog kantona je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojila Elaborat o implementaciji Zakona o šumama Federacije BiH.

U skladu sa ovim Zakonom, koji je stupio na snagu 2002. godine upravljanje šumama i šumskim zemljištem je u nadležnosti Federacije i kantona koji imaju obavezu da uspostave Federalnu i kantonalne uprave za šumarstvo.
Početkom 2005. godine počela je sa radom Kantonalna uprava za šumarstvo koja je sa JP „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj potpisala sporazume o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa finansiranjem rada čuvarske službe.
Za čuvanje državnih i privatnih šuma u 2008. godini iz Budžeta Tuzlanskog kantona Preduzeću je uplaćeno 845 348, 71 KM. U više navrata je ukazivano na potrebu da Kantonalna uprava za šumarstvo preuzme poslove čuvanja šuma.
Na površinama državnih šuma, trenutno je na čuvanju i zaštiti šuma unutar preduzeća Šume Tuzlanskog kantona anagažovano 127 radnika, a na poslovima gospodarenja privatnim šumama angažovana su 22 uposlenika. Ukupna površina državnih i privatnih šuma i šumskog zemljišta na području Tuzlanskog kantona je 117 148 ha.

Da bi se čuvanje državnih i privatnih šuma moglo organizovati kroz čuvarsku službu u okviru Kantonalne uprave za šumarstvo, potrebno je formirati organizacione jedinice ove Uprave po općinama, a u skladu sa površinom i strukturom šuma na području Kantona.
Prema Elaboratu, koji je jučer usvojen optimalnu organizaciju rada čuvarske službe moguće je uspostaviti u pet organizacionih jedinica u općinama na području Kantona u kojima bi bilo smješteno 85 uposlenika Kantonalne uprave za šumarstvo, a 10 uposlenika bi bilo u sjedištu Kantonalne uprave za šumarstvo u Tuzli.

Ukoliko bi se do kraja ove godine izmijenio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji resornog Ministarstva odnosno Kantonalne uprave za šumarstvo u cilju preuzimanja poslova čuvanja i zaštite šuma procjenjuje se da i sve potrebne procedure mogle biti završene sredinom 2009. godine.
Procjena neophodnih finansijskih sredstava na godišnjem nivou za rad Kantonalne uprave za šumarstvo po preuzimanju ovih osnova je više od 2, 3 miliona KM.
Ako se ima u vidu da se od sredstava koja se za ove namjene prikupljaju po osnovu Zakona o šumama može obezbijediti oko 1 000 000, 00 KM proizilazi da se za rad Kantonalne uprave za šumarstvo iz Budžeta Tuzlanskog kantona za ove namjene treba izdvojiti dodatnih 1 314 346, 00 KM.

Uz prihvatanje Elaborata Vlada je zaključila da će se aktivnosti koje ovaj Elaborat predviđa započeti u drugoj polovici 2009. godine te da će se potpuna provedba utvrđenih obaveza ostvariti u 2010. godini.

Priredio(la): S.M.