TUZLARIJE - BILTEN TK

10.12.2015.
Prezentiran model eksterne mature za osnovne škole
U Bosanskom kulturnom centru jučer je održana prezentacija modela eksterne mature za učenike devetogodišnje osnovne škole, koju su pripremili Pedagoški zavod TK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Tuzlarije


Prezentaciji su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, kao i direktori pedagoških zavoda iz kantona Federacije BiH.
Novim Zakonom o osnovnom obrazovanju Tuzlanskog kantona predviđena je obaveza polaganja eksterne mature, u svrhu podizanja kvaliteta obrazovnog sistema.

Model eksterne mature provjera je stepena stečenog znanja u toku devetogodišnjeg školovanja, te profilisanje učenika u kojem pravcu mogu nastaviti svoje školovanje. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, zajedno sa Pedagoškim zavodom, unazad dvije godine realizira pilot projekat eksterne mature. Prošle godine, svi učenici završnih razreda osnovnih škola Tuzlanskog kantona, učestvovali su u pilot projektu male mature.

Tuzlarije


Tendencija je da se rezultati eksterne mature, pored drugih rezultata vrednuju pri upisu u srednje škole. Na sastanku su zaposlenici Pedagoškog zavoda prezentovali model eksterne mature koji se provodi u Tuzlanskom kantonu, te je istaknuta važnost provođenja eksternog ocjenjivanja u osnovnim školama.

"Današnjim sastankom željeli smo istaći važnost realizacije eksterne mature i provođenja reformskih procesa u osnovnoobrazovnom sistemu kako bi jasno izdefinirali strategiju obrazovanja u Federaciji BiH i realizirali eksternu maturu u svim kantonima po jedinstvenom modelu."

Plan je da se uvođenjem eksterne mature unaprijedi proces obrazovanja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK