TUZLARIJE - BILTEN TK

16.03.2016.
Podrška Udruženju roditelja djece/osoba sa autizmom
Tuzlarije


U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta danas je ministar mr.sc. Zlatan Muratović, zajedno sa ministricom za rad, socijalnu politiku i povratak Danijelom Simić primio predsjednika Udruženja roditelja djece/osoba sa autizmom URDOSA, Mehu Sadikovića i direktora Zavoda za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli Damira Muratovića.

Tokom sastanka razgovaralo se o aktivnostima koje se vode oko izgradnje objekta „Centar za autizam“ u Tuzli. Vlada Tuzlanskog kantona podržala je izgradnju Centra i izdvojila sredstva u iznosu od 300.000, 00 KM i time je ispunila svoj dio obaveza koje su bile predviđene Protokolom o saradnji. Ovim protokolom austrijska organizacija Hilfswerk International preuzela je obaveze da obezbijedi donatorska sredstva u visini 700.000, 00 KM. Nedostajuća sredstva i obaveze Hilfswerk International treba ispuniti do kraja ove godine, kako bi se Centar završio, te se očekuje da će ova organizacija obezbijediti obećana sredstva.

Također, istaknuta je važnost nastavka ljetne škole koja se organizuje u Zavodu za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju, koja se već osam godina uspješno realizuje, s ciljem osiguranja kvalitetnog odgoja i obrazovanja, kako bi djeca dobila potrebnu skrb.

Resorni ministri opredjeljeni su da se projekat realizuje u cjelini, te su kazali da će oba ministarstva uraditi sve što je potrebno da se Centar stavi u funkciju što prije, također radit će na uključivanju relevantnih institucija koje mogu pomoći, kako bi djeci sa autizmom obezbijedili uslove koji su im neophodni u svakodnevnim aktivnostima. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i ove će godine dati potrebne saglasnosti za nastavak ljetne škole.

Priredio(la): MONKS TK