TUZLARIJE - BILTEN TK

07.04.2016.
Ministar Muratović ugostio predstavnike Udruženja ˝akustikUm˝ iz Tuzle
Tuzlarije


Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc. Zlatan Muratović danas je u Ministarstvu ugostio predstavnike Udruženja "akustikUm" iz Tuzle na čelu sa Nedimom Tinjićem, i njihove međunarodne partnere iz Strasbourg-a (Francuska). Udruženje "akustikUm" je i predstavnik svjetske organizacije Muzička omladina za Bosnu i Hercegovinu, te ove godine organizuje četvrti festival za mlade Ethno BiH, koji će okupiti u Tuzli 100 mladih muzičara iz više od 16 zemalja svijeta.

Tokom sastanka razgovaralo se o projektu Ethno BiH i Kreativna Evropa, te o projektu Balzika, koji okuplja sve kategorije djece i omladine, te se zasniva na sviranju po sluhu. Inače, Međunarodna organizacija Muzička omladina pruža podršku i promociju mladim muzičarima, te kroz odlaske u druge evropske gradove, razne edukativne radionice mladi imaju priliku razmijeniti iskustva, i steći nova znanja iz ove oblasti. Udruženje ""akustikUm" već deset godina realizuje projekte u BiH, u saradnji sa zemljama članicama u Evropi i svijetu, i na taj način promovišu kulturu, kulturne vrijednosti, ali i turističke potencijale Bosne i Hercegovine.

Ministar Muratović iskazao je punu podršku radu Udruženja, kao i njihovom nastojanju da uključe što više djece i omladine u rad, te posebno je pohvalio njegovanje etno muzike, i na taj način očuvanje kulturne baštine naše države.

Priredio(la): MONKS TK