TUZLARIJE - BILTEN TK

08.04.2016.
Obilježen Svjetski dan Roma
Tuzlarije


Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc. Zlatan Muratović danas je prisustvovao manifestaciji obilježavanja 8. aprila, Svjetskog dana Roma. U cilju motiviranja učenika, koji su postigli odličan uspjeh Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta,  u saradnji sa Pedagoškim zavodom, JU „Druga osnovna škola“ iz Živinica i Misijom OSCE-a u BiH, organizovala je promociju uspješnih učenika i učenica romske nacionalnosti u Tuzlanskom kantonu. Nagrađeno je 39 učenika, od toga 37 iz osnovnih škola a 2 učenika iz srednjih škola. Centralna manifestacija održana je u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama.

Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona pokazuje stalnu spremnost i posvećenost radu na poboljšanju uslova obrazovanja za svu djecu, te kroz razne projekte nastoji Romima obezbjediti adekvatno obrazovanje, udžbenike za djecu u stanju socijalne potrebe, prevoz, jednokratne stipendije za odlične učenike, kao i njihovo uključivanje u socijalne tokove, a posebno se zalaže za stopostotni obuhvat romske djece u osnovnom obrazovanju.

Tuzlarije


„Prioritet u radu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta jeste  uključivanje Roma u obrazovni sistem. Podizanjem stepena obrazovanja bi se zapravo podigao i stepen konkurentnosti i učešća romske zajednice u sferi odlučivanja. Zato je od presudne važnosti da sva djeca, ostanu u školskom sistemu, ali i da se nastavi dalja afirmacija upisa djece u škole i na fakultete“, kazao je ministar Muratović na današnjoj manifestaciji.

Priredio(la): MONKS TK