TUZLARIJE - BILTEN TK

17.12.2015.
Podrška Vlade TK domaćim privrednicima nema alternativu
Posjeta kalesijskim firmama Kaletex i Lafat komerc
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrima policije Huseinom Topčagićem i ministrom razvoja i poduzetništva Nerminom Hodžićem obišao je danas kalesijske firme Kaletex i Lafat komerc.

Tuzlarije


Nakon obilaska proizvodnog pogona, sa direktorom Kaletexa Fikretom Suljkanovićem razgovarano je o aktuelnim projektima u tekstilnoj industriji.

- Ja sam danas bio prijatno iznenađen kada sam vidio da ova kalesijska firma radi uniforme za Evropsku uniju, odnosno policiju i carinu u Sloveniji. Došli smo kako bi pokušali u okviru kampanje "Kupuj domaće" da realiziramo i projekat nabavke opreme za naše Ministarstvo unutrašnjih poslova, kazao je premijer Bego Gutić, naglašavajući da ukoliko neko ima kapacitete i kvalitet da opskrbljuje i oprema njemačku policiju, austrijsku carinu i druge službe zapadnoevropskih zemalja, zašto to ne bi mogao raditi i za službe u našoj zemlji.

Premijer i ministar Hodžić su istakli i da će u narednoj godini oko 2 miliona KM biti na raspolaganju za upošljavanje novih radnika, s akcentom na poticaje baš u tekstilnoj industriji.

Ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić je kazao da je ova firma primjer kako treba da se radi i da će sigurno doći do saradnje i realizacije nekih projekata, a koji će značiti i nova zapošljavanja u Kalesiji.

- Kalesija je nekada bila poznata samo po poljoprivredi, sada je situacija drugačija imamo tu mnoge privredne gigante: Unis Tok, Lafat, Kaletex i druge, a vidimo i da se stvari kreću ka novim projektima, zaključio je Hodžić.

Tuzlarije


Oduševljen posjetom bio je i sam direktor Kaletexa Fikret Suljkanović čija firma trenutno upošljava 60 radnika.

- Ja sam počastvovan vjerujte, jer nas od 2002. godine nijedan općinski službenik niti političar nije obišao kako bi se barem upoznao, a danas imamo posjetu premijera koji je evo obećao pomoć. Na tome mu hvala. Ukoliko krene sa realizacijom projekata, kao što je šivenje uniforme za službenike MUP-a i UKC-a Tuzla, onda sigurno moramo proširiti proizvodnju, a time i uposliti nove radnike, kazao je Suljkanović.

Sastanku sa delegacijom Vlade TK prisustvovao je i vlasnik kompanije Bingo Senad Džambić, koji je nakon problema u Kaletexu sa kojima su se susretali prilikom privatizacije "odriješio" kesu te im je pomogao i zahvaljujući njemu ova firma nema dugova ni prema radnicima, niti prema državi.

- Mi sve servisiramo na vrijeme i vjerujte nemamo niti ćemo imati nijednog radnika "na crno". Svoje obaveze izmirujemo na vrijeme i tako će i ostati, zaključio je Suljkanović.

Osim opreme za policiju i carinu u Sloveniji, Kaletex radi i kompletnu uniformu za radnike Binga, a nebrojeno puta su do sada besplatno opremali i sportske kolektive.

Tuzlarije


Nakon Kaleteksa delegacija Vlade je obišla kompaniju Lafat Komerc, koja postoji već 40 godina i koja danas upošljava oko 250 radnika, sa prosječnom starosti uposlenika od 31 godine.

- Za razliku od prethodnih perioda, mi se danas možemo pohvaliti saradnjom koju imamo sa Vladom Tuzlanskog kantona, koja je prepoznala naš potencijal, naše, ali i potrebe drugih privrednika, te nam u skladu sa svojim mogućnostima pruža nesebičnu podršku, rekao je menadžer prodaje u ovoj kalesijskoj kompaniji Eldin Brkić.

Tuzlarije


Lafat komerc u posljednjih nekoliko godina se razvio u jednog kvalitetnog i respektabilnog proizvođača u oblasti metalske industrije, koji oko 66% svojih proizvoda izvozi u zemlje zapadne Evrope.

Osim dosadašnjih svojih standardnih proizvoda Lafat komerc je od nedavno počeo i sa proizvodnjom dijelova za bagere renomiranog evropskog proizvođača "Liebherr".

Nakon obilaska pogona, održan je i radni sastanak na kojem se razgovaralo o novim projektima, i otvaranju novih radnih mjesta.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK