TUZLARIJE - BILTEN TK

21.12.2015.
Obrazovanje novih kadrova iz oblasti rudarstva je istinska potreba ovog kraja


Svečanom sjednicom Naučno – nastavnog vijeća Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je obilježen Dan rudara, a ujedno i dan ove visokoškolske ustanove. Sjednici su osim, profesora, studenata i predstavnika Univerziteta prisustvovali predstavnici privrednih subjekata sa kojima Fakultet ima razvijenu saradnju i poslovne odnose, te predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona predvođeni premijerom Begom Gutićem.

Tuzlarije


Uz čestitke povodom praznika premijer Gutić je istakao da „postojanje, rad i obrazovanje novih kadrova iz oblasti rudarstva nije samo opravdano, nego je i istinska potreba našeg kraja. Svojevrstan rasadnik kadrova, te naučno-istraživačka i obrazovna institucija sa zavidnom naučnom bazom, Rudarsko - geološko – građevinski fakultet je brojnim ugovorima sa privrednim subjektima na području našeg kantona, ali i Bosne i Hercegovine, iskazao svoju opredjeljenost ka doprinosu naučnih dostignuća u praktičnoj primjeni. Simbiozom praktičnih, sa saznanjima do kojih svakodnevno dolazi nauka, ubijeđen sam da možemo kvalitetnije odgovoriti poslovnim izazovima koji se pred naše rudnike nameću“.

Tuzlarije


Također, Premijer je ovom prilikom akcentirao opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona da podrži razvoj Univerziteta u Tuzli, ali i obrazovnog sistema uopšte.
„Kvalitetnijim pozicioniranjem Univerziteta i uopšte obrazovanja, želimo dati pozitivan impuls i pokazati da uistinu brinemo. Ove godine, između ostalih, izdvojit ćemo veoma značajnu investiciju koja je omogućila spajanje Kampusa Univerziteta na sistem daljinskog zagrijavanja, za što smo izdvojili oko pola miliona KM. U narednoj godini smo već kroz nacrt Budžeta za 2016. godinu značajna sredstva planirali za kapitalne investicije u oblasti obrazovanja, a čega će dijelom biti i Univerzitet u Tuzli.

Osim premijera Gutića, svečanoj sjednici u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK Danijela Simić, ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić i ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK