TUZLARIJE - BILTEN TK

21.12.2015.
Tuzlanski kanton bilježi napredak

U proteklom periodu Tuzlanski kanton je zabilježio vidan napredak, ocjena je šefa misije OSCE-a u Bosni i Hercegovioni Dzonatana Mura (Jonathan Moore), koji se sa delegacijom OSCE-a posjetio danas Vladu Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Trenutna situacija u Kantonu ocjenjena je znatno boljom u odnosu na periodu od prije dvije godine, za što je delegacija OSCE-a Vladi Tuzlanskog kantona iskazala čestitke na postignutom uspjehu i stabilizaciji prilika.

Premijer Kantona Bego Gutić je dosadašnju saradnju kantonalne vlade sa OSCE-om ocijenio izuzetno uspješnom, te prezentirao stanje u Tuzlanskom kantonu. Posebna pažnju Premijer je posvetio načinima realizacije dva prioritetna cilja Vlade Tuzlanskog kantona, a to su rješavanje problema koji su za rezultat imali konstantne proteste radnika u Tuzli i očuvanje likvidnosti kantonalnog budžeta.

Tuzlarije



Delegacija Vlade izrazila je zadovoljstvo onim što je urađeno u proteklih 10 mjeseci, posebno s aspekta da su svi problemi riješeni u zakonskim okvrima i sa objektivno raspoloživim finansijskim sredstvima.

Ovom prilikom razgovaralo se i o načinima rješavanja budžetskog deficita. Ministar finansija Jakub Suljkanović je istakao da se kumulirani deficit ne može riješavati sa osnovnim prihodima Kantona, jer i sa ovakvim prihodima Tuzlanskom kantonu nedostaje oko 20 miliona KM za finansiranje samo svojih osnovnih, ustavnih nadležnosti.

“Jedini kvalitetan način za sanaciju trenutnog finansijskog stanja jeste izmjena zakonske regulative kojom se određuje raspodjela javnih prihoda i vraćanje ino – kredita” složili su se ministar Suljkanović i premijer Gutić.

Ministar finansija je također delegaciju OSCE-a upoznao sa ključnim aspektima Budžeta TK za 2016. godinu i planiranim investicijskim, kapitalnim ulaganjima prije svega u oblast obrazovanja, sigurnosti i pravosuđa te Međunarodni aerodrom Tuzla, od kojeg se očekuje da, putničkim, ali prvenstveno budućim kargo saobraćajem, bude motorna snaga razvoja privrede ovog kraja.
Ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić je ovom prilikom goste upoznao sa privrednim potencijalima našeg kantona, s akcentom na mala i srednja preduzeća i obrt, po čemu Tuzlanski kanton daleko prednjači u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK