TUZLARIJE - BILTEN TK

22.12.2015.
Plasiranje sredstava za razvoj privrede na području TK

Ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog Nermin Hodžić potpisao je danas ugovore sa pet korisnika sredstava sa pozicije „Podrška razvoju kantona“. Riječ je o sredstvima iz programa Subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima a kao podrška novoosnovanim malim i srednjim preduzećima (MSP) i obrtima kao i obrtničkim komorama sa sjedištem na području Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije

Održivost, rast i razvoj novoosnovanih MSP i obrta kroz subvencioniranje troškova registracije i subvencioniranje troškova doprinosa za obrtnike zaposlene u MSP i obrtima je u fokusu raspodjele ukupno 164.000 KM koliko je po tri programa Vlada Tuzlanskog kantona plasirala prema privrednicima i obrtnicima na području TK. Za dio ovih sredstava danas su potpisani ugovori. Jedan je od korisnika sredstava je i Obrtnička komora TK.

Tuzlarije



Ističući da Tuzlanski kanton predstavlja bazu za razvoj za malih i srednjih preduzeća jer na ovom području egzistira 25 % od ukupnog broja obrtnika u FBiH ministar Hodžić je kazao da na Obrtničku komoru Tuzlanskog kantona gleda kao na segment društva koji je nazaslužniji za razvoj, te da je Vlada TK odavno prepoznala da su privrednici i obrtnici stub našeg društva.

Tuzlarije


Predsjednik Obrtničke komore TK Željko Babić zahvalio se Vladi TK i resornom ministarstvu na ukazanom povjerenju i spoznaji da se u obrtništvu na području TK dešavaju pozitivni pomaci te dodao da sredstvima planiraju finansirati posjetu sajmovima i informisanje obrtnika.
Medju potpisnicima ugovora bio je i Fahrudin Smajić vlasnik firme namještaja „Smajić“ i Kalesije koji je potvrdio da mu dodijeljena sredstva znače mnogo te da će ih iskoristiti za kupovinu repro-materijala.

Napomenuvši da će u narednom periodu resorno ministarstvo nastojati da budu planirana veća sredstva za podsticaj razvoja TK ministar Hodžić je kazao da će, između ostalog, raditi na boljem informisanju privrednika i obrtnika te sve zainteresovane pozvao na saradnju.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK