TUZLARIJE - BILTEN TK

22.12.2015.
U Diti ponovno fakat miriše bijelo
Tuzlarije


Tuzlanska fabrika deterdženata "Dita" danas je počela proizvodnju praškastih deterdženata. Tim povodom u prostorijama Fabrike upriličen je prijem kojem je osim predstavnika OSCE-a i svih vodećih trgovačkih lanaca prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić. Premijer Gutić je stečajnom upravniku Hajrudinu Kunaliću, i svim uposlenicima Dita-e čestitao na novom poslovnom poduhvatu koji su ostvarili.

Tuzlarije


Trgovački lanac "Bingo", koji je od prvih dana strateški partner u procesu "oživljavanja" ovog nekadašnjeg tuzlanskog giganta je finansirao prvih 140 tona sirovine za proizvodnju deterdženta Arix Tenzo, a prve kutije deterdženta na policama ovog trgovačkog lanca moći će se naći već u četvrtak.

"Posebnu zahvalnost upućujem Senadu Džambiću, vlasniku i Upravi najvećeg trgovinskog lanca u BiH "Bingo" bez čije podrške sigurno ne bi smo bili svjedoci ove priče o bosanskohercegovačkom privrednom "Feniksu".

Podsjećamo, Vlada je u saradnji sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine u proteklim mjesecima radila na ponovnoj izgradnji parovoda od Termoelektrane Tuzla do proizvodnog pogona Dita-e, i na taj način stvarala preduslove da se u ovoj fabrici ponovno započne proizvodnja praškastih deterdženata.

"Drago mi je vidjeti da fabrika deterdženata "Dita" danas ponovno pokreće svoj program praškastih deterdženata i time za samo 9 mjeseci rada nakon pokretanja stečaja zaokružuje svoju paletu proizvoda" rekao je premijer Gutić, istakao očekivanje da će građani Tuzlanskog kanton i Bosne i Hercegovine prepoznati i izabrati "Arix" sa polica u trgovinskim objektima. "Svojim tečnim deterdženatima Dita je potvrdila svoj kvalitet i ubijeđen sam u kvalitet njihovih praškastih proizvoda" dodao je premijer Gutić.

Tuzlarije


Podsjećamo, radi se o deterdžentu koji je svojedobno reklamirao Branko Đurić – Đuro, prepoznatljivim sloganom "Fakat miriše bijelo".

Danas je također podcrtano da je Dita najbolji dokaz da stečaj nije nužno i kraj.

"Ovo je dokaz da dobar izbor stečajnog upravnika i kvalitetno vođenje stečajnog postupka, za rezultat može imati i preporod fabrike i njeno podizanje iz pepela.
Također, želim da podcrtam, da je naš ekonomski patriotizam, izbor domaćih, umjesto uvoznih proizvoda, naš najjači adut u borbi za naše fabrike, i nova radna mjesta.
Bez toga rad i zalaganje bilo koje Vlade i bilo kakva podrška privredi je uzaludna" rekao je premijer Gutić.

Tuzlarije


Nakon posjete fabrici deterdženata Dita premier Tuzlanskog kantona danas je nastavio u prostorijama jednog od objekata trgovinskog lanca Bingo, gdje je u saradnji sa Pekarom Ljubače predstavljena postojeća paleta proizvoda i nova ambalaža brašna ovog domaćeg proizvođača.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK