TUZLARIJE - BILTEN TK

30.10.2008.
Odobrena sredstva za materijalnu sigurnost nezaposlenih osoba

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku Ministarstva za rad i socijalnu politiku kojom je odobren prijenos 423 383, 62 KM JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Sredstva su namijenjena za obezbjeđenje materijalne sigurnosti nezaposlenih osoba za septembar 2008. godine.


Na prijedlog Ministarstva za rad i socijalnu politiku danas je usvojena Analiza stanja u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom na području Tuzlanskog kantona sa Programom mjera i aktivnosti za preventivno djelovanje.

Ova Analiza već je razmatrana na Skupštini Tuzlanskog kantona uz zaključak da je neophodno doraditi Program mjera i preciziranje rokova za njihovu realizaciju.
U Programu mjera predloženo je da se do 2011. godine osnuje Zavod za socijalnu zaštitu i time obezbijedi jedinstven način uspostave prava i isplata naknada, te standardizacija usluga socijalnog rada i socijalne zaštite. Do 2010. godine planirano je da se uradi socijalna karta građana Tuzlanskog kantona. U istom roku je predviđeno i da se u saradnji sa općinama kao osnivačima riješi i poboljša status centara za socijalni rad u smislu obezbjeđenja prostornih, tehničkih i kadrovskih uslova u skladu sa propisanim standardima i normativima.

Među mjerama je i potreba jače saradnje sa nevladinim sektorom i izrada jedinstvenog sistema informacione baze podataka između Ministarstva i Centara za socijalni rad u cilju efikasnije uspostave prava, kontrole i stručnog nadzora.
Ministar finansija Sead Bećirović je istakao da je u cilju kvalitetne realizacije predloženih mjera, posebno onih koje se tiču standardizacije usluga i osnivanja Zavoda za socijalnu zaštitu neophodno je da to prati i pravilna raspodjela prihoda između entiteta, kantona i općina, kako se ne bi dogodilo da jedan dio vlasti preuzme obaveze, a da novac namijenjen za te svrhe ostane na drugom nivou vlasti.
Dorađena Analiza upućena je na ponovno razmatranje Skupštini Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.