TUZLARIJE - BILTEN TK

23.12.2015.
Vlada TK
Sufinansiranje 11 spomenika poginulim borcima

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona potpisao je danas ugovore o odobravanju sredstava za 11 projekata spomen obilježja poginulim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine u ratu 1992 -1995. godine.

Tuzlarije


Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada TK su, prema riječima resornog ministra Fahrudina Skopljaka, raspisali javni poziv za sufinansiranje izgradnje spomenika jer u nekim mjesnim zajednicama spomen-obilježja nisu završena zbog nedostatka sredstava.
„Danas potpisujemo ugovore sa 11 mjesnih zajednica i ukupno za te svrhe izdvajamo 80.000 KM. Za ove svrhe smo u budžetu bili planirali 100.000 KM. Nakon provedene procedure javnog poziva dobili smo 14 prijava za 14 projekata. Komisija je izabrala 11 a tri su odbačena zbog nepotpune dokumentacije jer su ranije koristili sredstva“, rekao je ovom prilikom ministar Skopljak.

Tuzlarije


U nastavku finansiranja ovih aktivnosti nakon dvije godine pauze ministar Skopljak podcrtava ono što je novina: „ Ovim putem smo jednim dijelom realizovali ideju premijera TK Bege Gutića, da uradimo biste za heroje odbrambenog rata.“ Tuzlanski kanton ima tri heroja a na ovaj javni poziv, prema riječima ministra, javile su se općine Teočak i Živinice.

Pomoćnik načelnika za boračka pitanja Općine Teočak Suad Mustajbašić, potpisao je danas ugovor za projekat a odobrena sredstva će samo dijelom pokriti troškove. „Mi već dvije godine vodimo proceduru za uređenje jednog gradskog parka u Teočaku i on je završen. Centralnu lokaciju u parku namijenili smo za bistu heroju Hajrudinu Mešiću.“

Načelnik Općine Živinice Asim Aljić ovom se prilikom zahvalio Ministarstvu za boračka pitanja i u ime svoje lokalne zajednicep otpisao tri ugovora. „Ono što je najvažnije po prvi put je Ministarstvo za boračka pitanja obezbijedilo sredstva i provelo proceduru za izradu biste narodnog heroja Nesiba Malkića. Pored toga imamo i dva projekta u dvije mjesne zajednice Donja Lukavica i Gornje Živinice. To su početna inicijalna sredstva koja će dobro doći a naravno da ćemo i mi kao lokalna zajednica učestvovati u pomoći i izradi tih projekata. Najbitnije da su se građani u ovim mjesnim zajednicama sami organizovali i aplicirali na ovaj javni poziv.“

Ministar Skopljak istaknuo je da se nada da će u narednoj godini biti završena i bista narodnog heroja Senada Mehdina Hodžića - Crnog labuda.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK