TUZLARIJE - BILTEN TK

28.12.2015.
TK u potpunosti odgovorio obavezama u pogledu zaštite od nasilja u porodici
Tuzlarije


Tuzlanski kanton je jedan od dva kantona u FBiH koji su u potpunosti odgovorili zakonskim obavezama u pogledu zaštite od nasilja u porodici, stav je Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, Gender centar je uputio čestitke premijeru TK Begi Gutiću i izrazio nadu da će Kanton u narednom periodu raditi na potpunoj implementaciji usvojenog Programa mjera.

Naime, Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine je u saradnji sa Stručnim timom za izradu i praćenje provedbe Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici (2013-2017.) organizovao dvodnevnu konferenciju pod nazivom „Multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici“. Cilj je bio jačanje saradnje institucija, ustanova i nevladinih organizacija u preventivnom djelovanju i postupanju u slučajevima nasilja u porodici.

Na ovoj konferenciji predstavnici kantonalnih koordinacionih tijela su prezentovali iskustva pojedinih kantona na implementaciji odredbi Zakona o zaštiti od nasilja u porodici s posebnim akcentom na uspostavu koordinacionih tijela, izradu programa mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici, te primjenu protokola o saradnji u ovoj oblasti. Na konferenciji je utvrđena potreba većeg angažmana kantonalnih vlada na implementaciji zakonskih odredbi u ovoj oblasti, posebno kada su u pitanju Programi mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici.

Kada je u pitanju naš kanton, na Konferenciji je zaključeno da Tuzlanski kanton ima potpisan kantonalni protokol u koji su uključeni Grad Tuzla i sve općine na području kantona, usvojen program mjera, formirano koordinaciono tijelo, te da se organiziraju periodični sastanci i realizuju predviđene aktivnosti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK