TUZLARIJE - BILTEN TK

28.10.2008.
Prijem u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku TK


Ministar za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona Faruk Vikalo primio je danas u posjetu delegaciju švicarskog univerziteta primjenjenih nauka (University of applied science), Univeziteta u Tuzli kao i organizacije VIVE žene iz Tuzle.



Univerzitet u Tuzli u saradnji sa organizacijom VIVE žene i Univerzitetom iz Švicarske realizira projekat pod nazivom „Poboljšanje službi socijalnog rada i istraživanja u oblasti socijalnog rada“. Cilj ovog projekta jeste razmjena iskustava, kreiranje platforme za dalja istraživanja i mogućnost apliciranja na zajedničke istraživačke projekte.

„Naša želja je da unaprijedimo sporazume koje Ministarstvo ima već potpisane sa Univerzitetom u Tuzli i sa organizacijom Vive žene. Smatram da se u ovom slučaju radi o veoma dobroj naučnoj kombinaciji koja će moći bolje percipirati potrebu unaprijeđenja socijalnog rada i socijalne politike uopšte. Smatram da u našem zajedničkom prstupu moramo biti sistematični i dobro pogledati koji su nam prioriteti kako niko na kraju ne bi bio zaboravljen.“ Istakao je ministar Vikalo.

U preliminarnoj fazi projekta zajedničke saradnje cilj je da se stvori partnerstvo između Univerziteta u Tuzli, Univerziteta iz Švicarske i ostalih bosanskohercegovačkih institucija koje se bave ovom problematikom, kako bi se razmijenila iskustva i informacije u vezi sa određenim temama iz ove oblasti. Posebno interesovanje je na ratnim traumama i oporavku iz perspektive kako socijalne službe rješavaju probleme osoba sa ratnim trauma.

„Putem ove saradnje želimo vidjeti kako se naše dugogodišnje iskustvo koje organizacija VIVE žene ima u ovoj oblasti može stručno primjeniti sistemu obrazovanja.„ riječi su direktorice Jasna Zečević

U ime Univerziteta iz Švicarske prisutnima se obratila odgovorna osoba za upravljanje kvalitetom prof. dr. Eva Tov „S obzirom da procesi globalizacije za sobom neminovno vuku i određene migracije, a Švicarska je zemlja koja se suočava s ovom pojavom, cilj odsjeka za socijalni rad Univerziteta primjenjenih nauka iz Švicarske jeste širenje saradnje sa drugim univerzitetima i institucijama u vezi sa istraživanjima iz oblasti socijalnog rada. Naša namjera je da sa Univerzitetom u Tuzli razmjenimo iskustva i pripremimo se za zajednička istraživanja koja će doprinijeti kvalitetnijem radu sa korisnicima socijalnih usluga posebno kada su u pitanju traumatizirane osobe. Također cilj nam je okupiti i različite timove ovdje u Bosni i Hercegovini kako bi smo interdisciplinarno pristupili ovim problemima i iznašli što povoljnija rješenja za primjenu u praksi.“

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): V.K.