TUZLARIJE - BILTEN TK

14.01.2016.
Vlada TK istinski partner i podrška privrednicima


Kako bi se upoznala sa potrebama privrednika i uspostavila nove modele međusobne saradnje, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona boravila je jučer u posjeti privrednicima sa područja Gračanice i Doboj Istoka. Premijer Kantona Bego Gutić i ministri Nermin Hodžić i Hasan Fehratović posjetili su tvornicu konfekcije Kismet u Doboj Istoku, komapniju „Radial“ i njihovu eko - toplanu koja Gračanicu snabdijeva toplotnom energijom, te kompaniju „Širbegović“ koja u Gračanici pokreće poslovni inkubator za proivodnju novih poduzentika.

Tuzlarije


Kako je istakao premijer ovom prilikom „Vlada svakodnevno svojim aktivnostima dimanizira saradnju sa privrednicima i njihovim potrebama prilagođava programe podrške privredi“.

„U Budžetu Kantona za 2016. godinu Vlada je planirala oko 2 miliona KM plasirati kroz program omogućavanja prvog zapošljavanja. Također očekujemo da će se ovom iznosu dodati i dio od ukupno 50-tak miliona KM koje je Vlada Federacija BiH planirala za podršku zapošljavanju“, rekao je ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić.

Tokom posjete Eko – toplani, koja kao ulaznu sirovinu za proizvodnju toplinske energije koristi ekolioški prihvatljivu biomasu, podcrtano je opredjeljenje Vlade da kroz podršku izgradnji novih i proširenju kapaciteta postojećih sistema daljinskog zagrijavanja, bitno utiče na smanjenje aero zagađenja.

Gračanički privrednici ovom prilikom istakli su dobru dosadašnju saradnju i razumijevanje koje imaju sa Vladom našeg kantona. Da djeluju u istom smjeru, pokazuje i novi poslovni poduhtav kompanije „Širbegović“ koja u Gračanici pokreće poslovni inkubator. „Osnovni cilj ovog projekta jeste proizvodnja novih poduzetnika i podrška njihovim novim poduzetničkim idejama“, ističe vlasnik kompanije „Širbegović“ Faruk Širbegović.

Od Vlade Tuzlanskog kantona privrednici očekuju jako puno, a zajednička ocjena privrednika na ovim sastancima je da to u znatnoj mjeri i dobivaju, te da se Vlada istinski trudi da privrednicima bude partner i podrška.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK