TUZLARIJE - BILTEN TK

15.01.2016.
Vlada TK
Početak raspodjele dopunskih oznaka za taksi vozila u 2016. godini


Konferencijom za štampu Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona najavilo je početak raspodjele dopunskih oznaka za taksi vozila u 2016. godini. Cilj je da se građani - korisnici usluga taksi prijevoza na području Tuzlanskog kantona informišu o oznakama koje su obavezni imati registrovani taksi prijevoznici.

Tuzlarije


Distribucija Rješenja o dodjeli dopunskih taksi oznaka za 2016. godinu vršiti će se u Ministarstvu trgovine turizma i saobraćaja TK, a lijepljenje odnosno postavljanje na vozila bit će upriličeno uz prisustvo ovlaštene osobe Ministarstva. Na ovaj način bit će spriječena mogućnost zloupotrebe naljepnice te postignuta jednoobraznost u izgledu. Krajnji rok za distribuciju dopunskih oznaka za 2016. godinu je 16. februar 2016. godine.

Nakon ovog roka inspektori za cestovni saobraćaj, odnosno pripadnici uniformisane policije podnosit će prekršajne naloge, odnosno zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka za taksi prijevoznike koji nisu na propisani način označeni dopunskom taksi oznakom. Propisana visina novčane kazna za neposjedovanje oznake za pravna lica se kreće u rasponu od 3.000, 00 do 15.000, 00 KM, odnosno za odgovorno lice u pravnom licu od 500, 00 do 1.000, 00 KM.

Visina novčane kazna za fizička lica se kreće od 500, 00 do 1.500, 00 KM.
Svaka općina na području TK ima dopunsku oznaku drugačije boje kako bi se spriječio nezakonit rad taksista sa jedne, na teritoriji druge općine. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK kontinuirano od 2001. godine izdaje Licence za obavljanje javnog prijevoza u unutrašnjem cestovnom prometu, a od 2003. godine i dopunske taksi oznake.

Kao sugestiju iz resornog Ministarstva upozoravaju građane TK da u slučaju korištenja taksi prijevoza obavezno vode računa da li se na taksi vozilu nalaze važeće dopunske oznake, odnosno da koriste usluge taksi vozila, koja su na propisan način obilježena dopunskom taksi oznakom za 2016. godinu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK