TUZLARIJE - BILTEN TK

18.01.2016.
Vlada TK
Resorni ministar Zukić sastao se delegacijom „Konjuha“ Živinice

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Abdulah Zukić sastao se sa predstavnicima uprave i radnika Fabrike namještaja „Konjuh“ iz Živinica te još jednom ponovio da garanciju za kredit treba dati Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Budući da je „Konjuh“ privatno preduzeće u nadležnosti Federalne vlade, odnosno resornog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prema riječima ministra Zukića, radnici i menadžment garanciju za kredit u iznosu od 300.000 KM moraju tražiti od njih.

Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona već je u rješavanje problema penzionisanja 52 radnika uključila sve aktere, poput Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje i Porezne uprave, kako bi kompletirali nepotpunu dokumentaciju radnika. Pored toga, Vlada TK već je obećala da će izdvojiti 18.000 KM kojim će biti podmireni doprinosi za nezaposlenost.
I pored toga što je riječ o kompaniji u privatnom vlasništvu cilj i namjera Vlade TK bio je da Fabrika namještaja „Konjuh" ponovo „stane na noge“ što je pokazala javnom podrškom strateškom partneru te bila glavni zagovarač da se Fabrici namještaja „Konjuh" odobri proces finansijske konsolidacije.
Ovom prilikom ministar Zukić je podsjetio da je najbolju namjeru pokazao i tokom prošlosedmičnog sastanka sa predstavnicima Porezne uprave FBiH u Sarajevu gdje je traženo najbolje rješenje za kredit kojim bi se izmirili dugovi koje od „Konjuha“ potražuju fondovi.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK