TUZLARIJE - BILTEN TK

25.01.2016.
Vlasnici Bosnia Valvesa su stečajni povjerioci Livnice čelika Tuzla

I pored toga što Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona nije nadležno za postupanje prema firmi „Bosnia Valves“, čiji su radnici danas počeli štrajk glađu, resorni ministar Srđan Mićanović poduzeo je aktivnosti kojim će se odrediti status uposlenika ovog preduzeća.



Tuzlarije


Naime, prema riječima ministra Mićanovića: „Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo se u ovu tematiku želi uključiti iz socijalnih razloga jer poznajemo problem radnika „Bosnia Valves“ da već duži niz mjeseci ne primaju plaću i da teško žive. Problem sa njihovim pečatom smo danas riješili i njega će preuzeti stečajni upravnik „Livnice čelika“ Hajrudin Kunalić a ovjeravati predsjednik Nadzornog odbora „Bosania Valves“-a.

Na taj način smo „otkočili“ mehnizme da se operativno rješavaju problemi što se tiče zdravstvenih knjižica i penzionisanja 6 zaposlenika koji su stekli uslove i za koje smo mi uplatili sve pripadajuće poreze i doprinose da bi se penzionisali ove godine.“

Prema riječima resornog ministra, „Bosnia Valves“ nije dužna ni jednu KM Vladi TK pa nije bilo ni pravnih mehanizama za pokretanje zahtjeva za stečaj. U međuvremenu je sa stečajnim upravnikom Livnice dogovoreno da Livnica čelika podnese zahtjev za stečaj nad firmom „Bosnia Valves“. „Očekujemo da se ovih dana oglasi Sud sa novim predstečajnim aktivnostima i mi bi u narednih 3 do 4 mjeseca uspjeli da riješimo firmu „Bosnia Valves“ kroz Zakon o stečaju, gdje bi zbrinuli tih stotinu zaposlenika na Zavodu za zapošljavanje, kao što smo to uradili sa Aidom i TTU“, kazao je ministar Mićanović.

Prema njegovim riječima također postoje informacije o potencijalnim investitorima koji bi ušli u proizvodnu aktivnost u Livnicu čelika. Govoreći o jednom od zahtjeva radnika za isplatu zarađene plaće ministar Mićanović je ponovio da “za to nema zakonskog uporišta da sa budžeta TK isplaćujemo plaće firmama čiji vlasnik nije Vlada TK“.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK