TUZLARIJE - BILTEN TK

27.01.2016.
Vlada TK
Podrška Vlade kantona razvoju Univerziteta


Premijer Kantona Bego Gutić susreo se danas na radnom sastanku sa rektorom Univerziteta u Tuzli Enverom Halilovićem. Između ostalih tema, razgovaralo se o modelima rješavanja smještaja četrdesetak studenata Akademije dramskih umjetnosti, koji nastavu slušaju u prostorijama Doma armije u Tuzli.

Tuzlarije


Naime, kao što je poznato, prema projektu Evropske unije, vrijednom oko 3 miliona Eura, pomenuti objekat bi trebao biti srušen, a na njegovom mjestu izgrađena nova zgrada Općinskog suda u Tuzli.
Kao dugoročno rješenje spomenuta je i realizacija projekta rekonstrukcije i adaptacije jedne od zgrada u Kampusu Univerziteta, što je projekat čija bi realizacija u saradnji sa Turskom upravom za međunarodnu saradnju i razvoj, TIKA-om, trebala započeti ove godine. Dogovoreno je da u narednim danima predstavnici Univerziteta intenziviraju razgovore sa ovom turskom upravom i utvrde njihovu spremnost i prioritetnost za realizaciju ovog projekta. Premijer Gutić je ponovio svoje obećanje koje je dao i prilikom puštanja u rad podstanice za daljinsko zagrijavanje Kampusa, a to je da će „u slučaju da TIKA odustane od ovog projekta, kantonalna Vlada samostalno preuzeti sve obaveze i rekonstrukcijom jedne zgrade u Kampusu, studentima Univerziteta u Tuzli znatno poboljšati uslove za studiranje.“

Rektor Halilović se premijeru Gutiću još jednom zahvalio na konkretnoj podršci koju Vlada pruža Univerzitetu ističući da je realizacija, za Univerzitet historijskog projekta spajanja Kampusa na sistem daljinskog zagrijavanja, otvorila dodatne potencijale za razvijanje i bolje iskorištavanje kapaciteta Kampusa.
Na današnjem sastanku razgovarano je i o rješavanju određenih poteškoća u donošenju normativnih akata Univerziteta, kao i neophodnom prijemu novih uposlenika, a sve kako bi se stvorili preduslovi za njegov dalji rad i razvoj.

Premijer Gutić je izrazio podršku Vlade Tuzlanskog kantona daljem razvoju Univerziteta i podsjetio da je Vlada u toku ove godine planirala i donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju, a koji bi trebao biti usklađen sa sličnim zakonima iz zemalja Evropske unije.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK