TUZLARIJE - BILTEN TK

30.01.2016.
Predsjednik FBiH Marinko Čavara posjetio Općinu i RMU “Banovići”

Projekti izgradnje termoelektrane i cementare u Banovićima imaju punu podršku predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare, koji nije krio oduševljenje tokom posjete Rudnicima mrkog uglja „Banovići“ i dugogodišnjim pozitivnim poslovanjem ovog preduzeća.

Tuzlarije


Ovom prilikom je rečeno da se, uprkos krizi u brojnim privrednim društvima, Rudnici izdvajaju po tome što zapravo nikad nisu ni bili u recesiji, a novi projekti omogućit će i otvaranje brojnih novih radnih mjesta.

„Vidim ovdje jednu firmu koja nikad nije ni bila u recesiji, prema tome nije ni izašla iz recesije nego je poduzeće koje radi kvalitetno, koje ima viziju budućnosti i koje nastoji budućim generacijama omogućiti jednu normalnu egzistenciju na ovim prostorima, što je vrijedno svake pohvale“, kazao je, predsjednik Čavara.

Premijer TK Bego Gutić zadovoljan je podrškom predsjednika Federacije BiH Rudniku. Mišljenja je da ovo preduzeće zaslužuje podršku svih nivoa vlasti, samim tim jer sedamnaest godina u kontinuitetu bilježi privredni rast i rast investicionih ulaganja, što u budućnosti donosi nova zapošljavanja i doprinos cijeloj državi.
„Očekujemo da u narednom periodu, realizacijom projekata termoelektrane i cementare, RMU „Banovići“ poveća broj uposlenih, što je cilj svih nivoa vlasti, i Federalne i Kantonalne vlade“, izjavio je tokom posjete premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.
Realizacija jednog od najvećih projekata u zemlji –izgradnja termoelektrane u Banovićima itekako će doprinijeti daljem razvoju preduzeća, otvaranju novih radnih mjesta, proširenju postojećih kapaciteta, mišljenje je predsjednika Federacije BiH. U toku je završna faza potpisivanja ugovora sa bankom i izgradnja bi mogla početi već polovinom godine.
Tuzlarije

Ovo je bila jedinstvena prilika da se predsjednik Čavara upozna sa trenutnim stanjem u preduzeću, ali i sa velikim razvojnim planovima.
„Obzirom da smo ušli u značajne projekte i da smo poodmakli u fazi njihove realizacije podrška Federalne vlasti nam je itekako bitna“, rekao je direktor Rudnika Munever Čergić, i dodao da „Ovih dana takođe pokrećemo proceduru oko cementare. Usmeno imamo saglasnost Federalne vlade da krenemo u tom pravcu i mi smo jučer već na Upravi donijeli odluku da se pokrene procedura i ona će vrlo brzo biti i objavljena“.
Takođe, pokrenuta je i procedura za izgradnju rudnika krečnjaka koji je potreban kako za termoelektranu tako i za cementaru. Svi projekti bi trebali u 2019. godini biti u završnoj fazi.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK