TUZLARIJE - BILTEN TK

08.02.2016.
Stečaj je jedino rješenje za radnike Bosnia valvesa

I pored svih aktivnosti koje su u proteklim danima provodili, Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo nisu uspjeli pronaći legalno rješenje da ispune zahtjeve radnika Bosnia Vlavesa. Podsjećamo, radnici traže isplatu jedne plaće iz sredstava Budžeta TK, za što bi Vlada morala prekršiti niz Zakonskih propisa.

Tuzlarije


Iako u cijeloj priči nema novih elemenata, premijer Kantona Bego Gutić i ministar finansija Jakub Suljkanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, danas su na inicijativu medija dali zajedničku izjavu.
„Radi se o veoma složenom pravnom problemu, koji je rezultat aktivnosti vlasnika Livnice, u vrijeme dok je Livnica bila prvatizirana. Jedna od prethodnih Vlada je, onda kada je uočila da privatnik ne ispunjava svoje obaveze, poništila privatizaciju, ali nažalost nije mogla razmrsiti „pravno klupko“ i poništiti aktivnosti koje su već bile učinjene. Jedna od takvih aktivnosti je i formirana firma Bosnia valves u koju su, uz prećutnu saglasnost tadašnjeg radnika i sindikata Livnice čelika Tuzla 2005. godine, prebačeni svi radnici Livnice“ rekao je premijer Gutić, ističući lično i razumijevanje Vlade za tešku situaciju u kojoj se radnici nalaze.

Tuzlarije



„Pokretanje stečaja u firmi „Bosnia valves“, jedini je put ka rješavanju problema radnika ove kompanije. Po pokretanju stečaja, radnici će biti prijavljeni na evidenciju za zapošljavanje i imati pravo na ostvarivanje naknade za period nezaposlenosti“ riječi su ministra industrije, energetike i rudarstva Srđana Mićanovića, koji je i dodao da je predsečajno ročište zakazano za 12. februar, a Vlada je već osigurala sredstva za uplatu neophodnog doprinosa za nezsposlenost, kako bi radnici ostvarili ovo pravo.

Tuzlarije


Premijer Gutić ovom je prilikom apelirao i na svijest svih zvaničnika da davanjem neutemeljenih izjava medijima, radnicima mogu uliti lažnu nadu, te ih pozvao da ne koriste tešku situaciju u kojoj se radnici nalaze kao sredstvo vlastite promocije za predstojeće izbore.
Nakon završene konferencije za medije premijer Gutić i ministar Mićanović su posjetili radnike koji štrajkuju glađu. U razgovoru premijer i ministar su radnike upoznali sa svim onim što je Vlada do sada učinila za rješavanje njihovog radno – pravnog statusa, kao i aktivnostima koje trebaju uslijediti u narednom periodu, te ih pozvali da prekinu štrajk.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK