TUZLARIJE - BILTEN TK

09.02.2016.
Posjeta delegacije potencijalnih turskih investitora
Vlada će podržati svaku novu investiciju
Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović primili su jučer u radnu posjetu delegaciju potencijalnih turskih investitora, zainteresiranih za otvaranje fabrike za reciklažu motornih i drugih rabljenih ulja.

Kako su istakli Fatih Tasdelen i Besir Ismaili, Tuzlanski kanton je veoma interesantan za za ovu djelatnost, posebno ako se uzmu u obzir brojni proizvodni pogoni, rudnici, ali i broj registriranih motornih vozila na ovom području.

„Fabrika koju planiramo izgraditi u Bosni i Hercegovini bila bi ekološki prihvatljiva i sa kapacitetom prerade od oko 5000 tona otpadnog ulja godišnje. Preradom se od ovih ulja dobiva mazut, biodizel, nafta i druge vrste ulja" istakao je Tasdelen i dodao da se nakon prerade ulja u ovim fabrikama svo otpadno ulje iskoristi i ne ostaje otpad.

Premijer Gutić i ministar Fehratović su izrazili podršku realizaciji jednog ovakvog poslovnog ali i ekološkog projekta.

Istaknuta je spremnost Vlade da brzim administrativnim odgovorom na svaki poslovni zahtjev, te kroz razvojne poticaje, podrži svaku novu investiciju koja znači nova upošljavanja, posebno ako ona donosi i druge koristi, kao što je ekološko zbrinjavanje otpada, koji se trenutno veoma često i bez nadzora spaljuje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK