TUZLARIJE - BILTEN TK

17.02.2016.
Sistemskim rješenjima povratnicima pružiti veću sigurnost


Sistemsko uređivanje podrške koja se pruža povratnicima, bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa ministrom raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edinom Ramićem.

Tuzlarije


Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o raznim modelima pomoći koja se povratnicima pruža, a poseban akcenat bio je na pružanju zdravstvene zaštite, te trajnom i sistemskom uređivanju ove oblasti. Plan je dosadašnji oblik pružanja zdravstvene zaštite, koji podrazumijeva pravo na liječenje u domovima zdravlja i klinikama u Federaciji BiH, urediti na sistemski i trajan način umjesto dosadašnjeg modela donošenja odluka za svaku pojedinačnu godinu.
„Radi se o psihološkim efektima koji se itekako osjete na terenu u društvenom ambijentu povratnika“ rekao je ministar Ramić, dodajući da bi se trajnim, zakonskim rješenjem povratnicima dala potrebna sigurnost.
Kako je istakao premijer Gutić Vlada Tuzlanskog kantona je osim redovnog dijela sredstava, koja se iz Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvajaju za liječenje povratnika, za pružanje tercijarne zdravstvene zaštite ovoj populaciji na Univerzitetsko – kliničkom centru Tuzla iz Budžeta Tuzlanskog kantona izdvojila dodatnih 600.000 KM. „Na ovaj način nastojimo ublažiti teret koji Klinički centar nosi samostalno, izdvajajući svake godine oko 2 miliona KM za pružanje medicinskih usluga neosiguranim licima, među kojima je dominantan broj povratnika“, podcrtao je premijer Gutić.
Također, danas se razgovaralo i o modelima podrške ovoj populaciji, a koja su na snazi u Bosansko – podrinjskom i Sarajevskom kantonu.
Premijer Gutić je rekao da će Vlada i resorno kantonalno ministarstvo analizirati ove propise i njihovu primjenjivost u Tuzlanskom kantonu, obzirom da Tuzlanski kanton ima znatno veći broj korisnika koji crpe prava iz ovog zakona, nego što to imaju Sarajevski i Bosansko – podrinjski kanton. „Mi ćemo u skladu sa našim mogućnostima podržati pozitivna rješenja do kojih su došle kolege is Sarajeva i Goražda, ali u skladu sa mogućnostima koje ima naš kanton“ rekao je premijer Gutić akcentirajući da je Tuzlanski kanton i do sada najviše pomagao i pruža podršku povratnicima.
Premijer Gutić danas je od ministra Ramića zatražio i da se, u okviru svojih mogućnosti, zauzme za zaštitu interesa Tuzlanskog kantona u svim odlukama koje donosi Vlada Federacije BiH.
Osim premijera Gutića i ministra Ramića, današnjem sastanku prisustvovali su savjetnik federalnog ministra Nisvet Mujanović, te sekretar ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK Anto Iljkić i pomoćnik ministra za povratak u Vladi TK Nurdin Muhamedbegović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK