TUZLARIJE - BILTEN TK

26.10.2008.
Ostale odluke Vlade TK donesne na 63. redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona dala je prethodnu saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o upisu studenata u I godinu dodiplomskog studija na fakultete/Akademiju u Tuzli u akademskoj 2008/2009. godini, koju je donio Senat Univerziteta u Tuzli.
Izmjenama Odluke predviđen je upis još 90 studenata. Na ovaj način bit će upisani svi kandidiati koji su položili prijemne ispite, ali zbog ranije usvojene kvote nisu upisani na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku ministarstva industrije, energetike i rudarstva o izmjenama i dopunama Programa raspodjele sredstava sa pozicije „Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima“.
Izmjene i dopune su bile neophodne zbog promjena na ovoj poziciji odnosno smanjenja sredstava do kojeg je došlo usvojanjem Rebalansa Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.

Data i saglasnost na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva kojom je odbreno 4 000 KM namijenjenih za pokretanje predstojećeg postupka za preduzeće DD „Resod-guming„ Tuzla.
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom je imenovan Stručni tim za praćenje realizacije Ugovora o pristupanju u DOO Koksna industrija Lukavac.

Zadatak Stručnog tima je da pravi realizaciju ugovora o pristupanju u DOO „Koksna industrija“ Lukavac koji je zaključen između Global Infrastrukture Holdings LTD i Koksno-hemijskog kombinata DD Lukavac, te da o tome redovno izvještava Vladu.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na rješenja Ministarstva za boračka pitanja o privremenom korištenju stanova Seniji Kahrimanović i Nuri Šuvalić iz Doboj Istoka, članovima porodica šehida te Begi i Merimi Berković demobilisanim borcima iz Kladnja.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva za rad i socijalnu politiku o privremenom stavljanju van snage Odluke o odobravanju sredstava za dječiji doplatak za djecu nezaposlenih roditelja.
Resorno Ministarstvo je donijelo ovakvu Odluku zbog činjenice da se po ovom osnovu stvaraju obaveze za koje u Budžetu Tuzlanskog kantona trenutno nije moguće obezbijediti sredstva. Do takve situacije je došlo jer je od sredine prošle godine kada je uvedeno ovo pravo sa 308 korisnika, koliko ih je tada bilo, broj korisnika ovog prava se rapidno povećao na
23 000 korisnika koliko je zahtjeva podneseno u martu 2008. godine. Istaknuto je da su porodice iz ove kategorije, posebno djeca, u određenoj mjeri zbrinuta po osnovu drugih izdvajanja iz Budžeta Tuzlanskog kantona odnosno posredstvom Ministarstva za rad i socijalnu politiku.
U skladu sa Programom raspodjele sredstava sa pozicije Manifestacije Vlada Tuzlanskog kantona donijela je tri odluke kojima su odobrena sredstva. Odobreno je:
- Udrugi obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u domovinskom ratu HVO Soli Tuzla odobreno je 1 000 KM za sufinansiranje obilježavanja „Dana mrtvih“
- Savezu boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona - Tuzla odobreno je 2 000 KM za
obilježavanje dana pogibije heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića i Nesiba Malkića
- Udruženju škole košarke „Sloboda-Dita“ Tuzla odobreno je 5 000 KM za sufinansiranje
memorijalnog turnira „Slobodini košarkaški velikani“ .

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o usmjeravanju neplaniranog granta u Budžet Tuzlanskog kantona. Riječ je o 500 KM koje je za realizaciju projekta „Školski eko-park“ JU OŠ Pazar u Tuzli dodijelila Fondacija Tuzlanske zajednice.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice.
U cilju preciziranja radnih mjesta stručnih saradnika za poslove geodezije i održavanje geoinformacionog sistema u oblasti prostornog planiranja i korištenja zemljišta (GIS-a) i proširenja uslova za obavljenje ovih poslova usvojene su izmjene Pravilnika koje se odnose na unutrašnju organizaciju Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam.
Umjesto ranijih pozicija stručnih saradnika novim Pravilnikom su za navedena radna mjesta predviđene pozicije stručnih savjetnika.
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o prijenosu putničkog vozila, marke VW Golf III, koje je registrovano na Vladu Tuzlanskog kantona u trajno vlasništvo Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.




Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.