TUZLARIJE - BILTEN TK

24.02.2016.
Vlada TK: Precizirane odredbe o izvršenju Budžeta za 2016. godinu

Vlada TK utvrdila je prijedlog Zakona o dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2016. godinu. Prijedlog Zakona bit će upućen u Skupštinu Tuzlanskog kantona na razmatranje i donošenje po skraćenom postupku.

Tuzlarije


Ministarstvo finansija zaprimilo je više zahtjeva za davanje mišljenja o primjeni Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2016. godinu, u dijelu odlučivanja donošenjem pojedinačnih rješenja ili odluka o pravima pojedinaca i izmirivanju obaveza nastalih po osnovu materijalnih troškova (struja, voda, telefon, zakupi i sl.) u smislu obaveze za davanje saglasnosti Vlade Kantona na odluke o odobravanja sredstava za izmirenje ovih obaveza.

Zakonom je utvrđeno da resorna ministarstva donose pojedinačne odluke o odobravanju finansijskih sredstava, na koje saglasnost daje Vlada Kantona. U postupku utvrđivanja teksta Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2016. godinu, predlagač je imao namjeru da Vlada Kantona daje saglasnost na odluke o odobravanju sredstava utvrđenih programima i to naročito u dijelu korištenja namjenskih sredstava.

Budući da resorna ministarstva nisu stavila primjedbe na tekst predloženog Zakona on je upućen u dalju proceduru usvajanja i donošenja u predloženom tekstu. U praksi se, međutim pojavljuju tehnički problemi zbog velikog broja korisnika sredstava (npr. Ministarstvo za boračka pitanja-stipendije, liječenja i sl.), te problemi kod namjene korištenja u slučajevima izmirenja obaveza po osnovu materijalnih troškova, a kako predlagač i nije imao namjeru da ova sredstva, nakon što budu utvrđena programima resornih ministarstva, ponovo zahtijevaju saglasnost Vlade Kantona, predloženo je preciziranje namjena za koje Vlada Kantona ne daje saglasnost na pojedinačne odluke.

Dakle, za odluke ili rješenja kojim se odlučuje o pravima pojedinaca ili se izmiruju materijalni troškovi, na osnovu predložene dopune Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2016.godinu, ne bi bilo potrebno pribavljati saglasnost Vlade TK.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK