TUZLARIJE - BILTEN TK

29.02.2016.
Vlada pomaže ali ne može i finansirati cjelokupan rad Narodne kuhinje ˝Imaret˝
Tuzlarije
Foto: Arhiva


Tragom medijskog istupa direktorice Regionalnog odbora "Merhameta" Mensure Husanović, u kojem se ponovno Vladu Tuzlanskog kantona proziva da ne ispunjava svoja obećanja, obavještavamo javnost da narodnu kuhinju "Imaret", kojom upravlja Humanitarna organizacija "Merhamet", Vlada Tuzlanskog kantona pomaže konstantno već 20-tak godina.

Ipak Vlada ne može u cjelosti finansirati rad jedne humanitarne organizacije.

Od mjeseca decembra 2015. godine, kada je Vlada dobrovoljno zbog socijalne osjetljivosti, bez zakonske obaveze, donijela odluku o odobravanju 315.000 KM do danas je "Imaretu" uplaćeno 50.000 KM. I preostala sredstva će sigurno, kao i svaki puta do sada, biti realizirana ali u skladu sa dinamikom ostvarivanja prihoda u Budžetu TK.

Vlada Tuzlanskog kantona ne vidi potrebu da svaki puta kada "Imaretu" nedostaje novca, odmah u medijima proziva Vladu Tuzlanskog kantona, koja je do sada ubjedljivo najveći donator i finansijer Narodne kuhinje.

Vlada Tuzlanskog kantona svoj rad temelji na zakonitosti i neće podleći bilo kakvim pritiscima. Također, želimo istaći i da Vlada Tuzlanskog kantona nije u obavezi da finansira rad udruženja kod kojih se rukovodeće funkcije naslijeđuju "s koljena na koljeno", kao ni rad privatnih firmi koje posluju s Merhametom, a koje su inače u privatnim i porodičnim vezama sa uposlenicima "Merhameta".

Također, simptomatično je i da Narodna kuhinja "Imaret" svoju pomoć dijeli samo u 4 od ukupno 13 općina Tuzlanskog kantona. S tim u vezi postavljamo pitanje, zašto se pomoć ne dijeli svim socijalno ugroženim osobama u Tuzlanskom kantonu?

Napominjemo da Vlada u proteklih 20-tak godina Narodnu kuhinju finansirala kao dodatni vid socijalne pomoći, pored svih drugih socijalnih davanja i projekata koji se realiziraju kroz aktivnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak.

Za provedbu programa i projekata socijalne zaštite, koji su zakonske obaveze, svake godine kantonalna Vlada u budžetima planira više od 30 miliona KM. Tome se dodaje oko 300.000 KM, koje zbog socijalne osjetljivosti, bez zakonske obaveze, Vlada izdvaja za potrebe Narodne kuhinje "Imaret".

Ističeno da Vlada Tuzlanskog kantona i dalje planira podržavati rad kuhinje "Imaret" i ovaj vid socijalne pomoći, ali poziva predstavnike HO "Merhamet" da se u svom humanitarnom radu ne oslanjaju samo na jedan stalan izvor prihoda, te da pokušaju iznaći i druge izvore finansiranja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK