TUZLARIJE - BILTEN TK

02.03.2016.
Prezentirana savremena ortotsko – protetska pomagala


Izrada najsavremenijih ortotsko – protetskih pomagala za potrebe ratnih vojnih invalida – amputiraca sa područja Tuzlanskog kantona bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona sa medicinskom delegacijom Univerzitetskog medicinskog centra „Radboud“ iz Nijmegena u Nizozemskoj.

Tuzlarije


„Naš glavni cilj je da našim pacijentima, omogućimo da, što kvalitetnije žive nakon amputacije ektremiteta ili nekog njegovog dijela“, istakli su doktori Hendrik Van de Meent i Juan Paul Frolke, te iskazali spremnost da u „Radboud“ medicinskom centru izvrše obuku naših doktora, kako bi se sve medicinske usluge u vezi sa ugradnjom ovih pomagala mogle vršiti i u okviru Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Premijer Bego Gutić je dao podršku Vlade Tuzlanskog kantona realizaciji ovog projekta, te izrazio zadovoljstvo što su već ostvareni kontakti između ova dva medicinska centra.
Kada su u pitanju danas prezentirana ortotsko – protetskim pomagalima, njihova cijena je nešto veća od iznosa koji se sada izdvaja za pojedinačne proteze, ali su kod ovih savremenih pomagala implantati trajnog karaktera i nakon trogodišnje primjene ne zahtijevaju promjenu, kao što je to slučaj sada.

„Vlada svake godine oko 400.000 KM iz budžeta Tuzlanskog kantona izdvaja za izradu ortotsko – protetskih pomagala za ratne vojne invalide. To je naša zakonska i moralna obaveza“, rekao je premijer Gutić.
Uz sve prednosti koje savremena ortotsko – protetska pomagala nude, kao i podršku Vlade Tuzlanskog kantona u narednom periodu potrebno je posvetiti više pažnje iznalaženju modela finansiranja ili sufinansiranja izrade ovih pomagala, kao i ispitivanju zainteresiranosti ratnih vojnih invalida da pomagala koja se danas kod nas koriste zamijene novim, zaključili su ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak i predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK Fahrudin Hasanović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK