TUZLARIJE - BILTEN TK

03.03.2016.
Vlada TK
U toku su završne pripreme za 8. Festival sevdalinke


U povodu održavanja osmog po redu festivala „Sevdalinko, u srcu te nosim“, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović susreli su se danas sa članovima Organizacionog odbora Festivala Ramizom i Rašidom Milkunićem i Zlatkom Dukićem. Milkunić je istaknuo da je su u toku završne pripreme za početak festivala sevdalinke u Tuzli.

Tuzlarije


„Festival smo pripremali u složenijim okolnostima, posebno kada je riječ o finansijskim sredstvima, kojih je nažalost svake godine sve manje. Ipak, naš entuzijazam i želja da održimo ovaj festival, da on nastavi svoju tradiciju i da Tuzla i Tuzlanski kanton po njemu budu prepoznatljivi u cijeloj BiH su prevagnuli“, rekao je Rašid Milkunić.

Ovom prilikom izražena je zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona, premijeru i resornom ministru što su od početka podržali ideju festivala.
„Sevdalinka je naše kulturno historijsko naslijeđe i bogatstvo koje imamo. Ova manifestacija je jedan od brendova Tuzlanskog kantona i dužnost Vlade Tuzlanskog kantona je da i pored teške finansijske situacije u Budžetu podrži realizaciju ove kulturne manifestacije“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.
Organizatori su tokom sastanka istakli i veliku podršku i pomoć Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona festivalu sevdalinke.
Premijer Gutić i ministrar Muratović su uputili čestitke svima koji uspješno rade na ovom izuzetnom projektu koji na najbolji način čuva bosanskohercegovačku muzičku tradiciju.

Tokom sastanka premijer Gutić je pozdravio inicijativu organizatora Festivala da se sevdalinka zaštiti kao kulturno dobra od nacionalnog značaja, i na tom planu obećao svoju pomoć i podršku.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK