TUZLARIJE - BILTEN TK

01.08.2008.
Nakon što je tehnološki višak nastavnika zbrinut
Raspisan javni konkurs za prijem 212 nastavnika na neodređeno i 700 na određeno vrijeme


U zgradi Vlade TK danas su ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona Mirzeta Hadžić-Suljkić i predsjednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola TK Rešad Merdić, održali press konferenciju.



Povod za press konferenciju je informisanje javnosti o zbrinjavanju tehnološkog viška, a zatim i otvaranje novih radnih mjesta u osnovim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu.
Od iduće godine strani jezik redovno od 1. razreda osnovne škole

Reforma školstva će donijeti niz većih i manjih promjena. Najavljena je mogućnost grupisanja nastavnih predmeta društvenih odnosno prirodnih nauka, kao i uvođenje engleskog jezika u redovni nastavni program, Od ove godine prvačići ga pohađaju fakultativno.
Naime, komisije koje je Vlada Tuzlanskog kantona formirala za zbrinjavanje tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama, na vrijeme su uradile svoj posao tako da su svi nastavnici zbrinuti preraspodjelom u druge škole. To je omogućilo da direktori realno sagledaju stvarno stanje i potrebe te je danas prvi put raspisan jedinstven konkururs za prijem nastavnika u osnovne i srednje škole, 212 mjesta odnosi na nastavnike na neodređeno, a oko 700 za nastavnike na određeno vrijeme.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona Mirzeta Hadžić-Suljkić, izjavila je da razumije opreznost direktora škola kada je u pitanju zapošljavanje nastavnog kadra na neodređeno vrijeme. Reforma školstva te smanjen natalitet na području TK, doveli su do niza problema.
Besplatni udžbenici

Kada su u pitanju udžbenici za narednu školsku godinu ministrica je rekla da je urađen veći dio posla te da očekuje da će svi udžbenici biti spremni 1. septembra. Iako je istaknuto da je razumljivo nezadovoljstvo nekih izdavača, naglašeno je da će prvenstveno voditi računa o interesu učenika odnosno njihovih roditelja. Nastavnici koji su u toku prošle godine koristili udžbenike su procijenili koji su najbolji i ti će biti i nabavljeni. S obzirom da je upotrebna vrijednost tri godine, važno je ostaviti mogućnost nasljeđivanja udžbenika.
Primjera radi, ove školske godine upisano je 1320 učenika manje nego prošle godine. Ako tu cifru pretvorimo u broj odjeljenja dobijamo 40 odjeljenja manje nego prošle godine te 60 zaposlenih koji su tehnološki višak.

Da bi prevazišli probleme tehnološkog viška zajednički su radili predstavnici Ministarstva, škola kao i sindikata u komisijama koje je formirala Vlada TK. Komisije su uložile dosta napora da nađu što optimalnije rješenje, rečeno je na današnjoj press konferenciji. Istaknuto je da je najveći problem bio u općini Tuzla, što je s obzirom na broj škola i razumljivo. Vodilo se računa da probleme tehnološkog viška rješavaju u granicama svake općine pojedinačno.

Na kraju press konferencije predstavnik Aktiva direktora je uputio poziv svim roditeljima čija su djeca ispunila zakonske uslove za upis u prvi razred osnovne škole to i učine. Naime, neki roditelji, smatrajći da su im djeca još premala za polazak u školu odlučili su da upis u školu pomjere za narednu godinu.


S.M.