TUZLARIJE - BILTEN TK

14.03.2016.
Dogovor o prekograničnoj saradnji
Tuzlarije


Konkretni oblici prekogranične saradnje bili su u fokusu današnjih razgovora delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem i generalnim direktorom Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača Aleksandrom Jokićem.

Delegaciju Vlade TK predstavljali su ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić, ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović, stručni savjetnik za turizam Hasan Sejdinović i predsjednik Privredne komore Tuzla Nedret Kikanović.

- Razgovarali smo o pokretanju saradnje u različitim sektorima, počev od zdravstva, turizma do privrede. Ovo su pionirski koraci kojim ćemo uspostaviti međugraničnu saradnju sa Republikom Srbijom, rekao je tom prilikom ministar Gluhić, domaćin sastanka, ukazujući na to da su upravo mogućnosti Međunarodnog aerodroma Tuzla bile najveći adut buduće saradnje.

Predstavljajući lječilište Banja Koviljača direktor Jokić je iskazao veliku zainteresovanost za Aerodrom Tuzla i mogućnosti bržeg transporta gostiju i pacijenata.
- Također želimo da ponudimo građanima Tuzlanskog kantona mogućnost ostvarivanja određenih popusta za liječenje u našoj ustanovi što bi bilo omogućeno potpisivanjem sporazuma izmedju nadležnih institucija, istaknuo je direktor Jokić.

Tuzlarije


- O detaljima saradnje zdravstvenih sistema u okviru prekogranične saradnje, najavio je resorni ministar Hadžiefendić, bit će govora u nastavku zakazanih sastanaka. Delegacija će obići i Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC-a Tuzla i upoznati se sa načinom rada. Danas je, između ostalog, bilo govora i o mogućnostima uspostave saradnje izmedju domova zdravlja u TK i Banje Ilidža Gradačac sa bliskim ustanovama.

- Povezivanjem gradova želimo prepoznati ono što nam je zajedničko, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekavši da o značaju ovog sastanka govori činjenica da je u delegaciji i grupa privrednika zainteresovanih za što bržu saradnju.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK