TUZLARIJE - BILTEN TK

15.03.2016.
Predstavnici OSCE-a posjetili premijera TK

Kako bi se upoznali sa aktivnostim koje Vlada Tuzlanskog kantona provodi, te planiranim aktivnostima za naredni period predstavnici OSCE-ovog Ureda u Tuzli v.d. šef Ureda Dragica Karadžin i službenik za ljudska prava Samir Arnaut posjetili su danas premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića.

Tuzlarije


Tokom prezentacije onoga što je obilježilo rad Vlade u proteklom periodu premijer Gutić je istakao finansijsku disciplinu koju je Vlada iskazala tokom protekle godine smanjivši kumulirani deficit kantona sa 93 na 75 miliona KM.

„Kantonalna Vlada je stezanjem kaiša došla do kraja. Vrlo je malo mjesta ostalo gdje bi se još nešto moglo eventualno uštediti. Mi moramo tražiti načine da poboljšamo prihode u Budžet TK, a tu su nam glavni problemi trenutno važeći zakoni o raspodjeli javnih prihoda i dugu, zaduživanju i garancijama“ rekao je premijer Gutić dodajući da je Kanton već inicirao procedure za promjenu tih, ali i drugih zakona koji opterećuju rad i funkcionisanje Tuzlanskog kantona. „Ovo sredstava s čim trenutno raspolaže Kanton, jedva je dostatno da pokrije osnovne funkcije kantona“, dodao je premijer Gutić.
„Osim brige o javnim finansijama, u fokusu rada Vlade Tuzlanskog kantona bila je privreda i iznalažanje sistemskih rješenja za firme koje se već niz godina susreću sa problemima u poslovanju i koje gomilaju svoja dugovanja“ rekao je Gutić i dodao da su neki procesi već okončani i da rješenja pokazuju svoje rezultate, dok je u određenim kompanijama situacija nešto složenija, a samim tim i zahtijeva nešto duže vrijeme.
Ovom prilikom predstavnici OSCE-a su pokazali interes i za situaciju u kompaniji GIKIL, te planovima Vlade na ovom planu, te aktivnostima koje se provode i planiraju u oblasti sigurnosti, ljudskih prava, socijalne zaštite i obrazovanja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK