TUZLARIJE - BILTEN TK

25.10.2008.
Stalno unapređenje stanja u obrazovanju u TK


Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj sjednici usvojila je Informaciju o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja na području Tuzlanskog kantona.

U Tuzlanskom kantonu tenutno djeluje 9 javnih i jedna privatna predškolska ustanova u kojima je predškolskim odgojem i obrazovanjem obuhvaćeno 1823 djece.

U 89 osnovnih škola trenutno je 51144 učenika. U prve razrede devetogodišnje škole ove je godine upisano 4620 učenika.

U 33 srednje škola u Tuzlanskom kantonu nastavu trenutno pohađa 24370 učenika.
Stanje školskih objekata je u boljem stanju nego prethodnih godina ali još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou.

U 2008. godini u Budžetu Tuzlanskog kantona su kapitalna ulaganja u obrazovanju planirana sa 3 000 000 KM i to za rekonstrukciju mokrih čvorova, krovova, oluka, stolarije, podova, centralnog grijanja i elektroinstalacije, a izgrađen je i do novih školskih objekata.

Nažalost 9 osnovnih i 10 srednjih škola još uvijek nema fiskulturnu salu.
Potrebe škola su daleko veće u odnosu na realne mogućnosti, uprkos činjenici da se skoro 50% Budžeta Tuzlanskog kantona izdvaja upravo za oblast obrazovanja.

Prema riječima ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzete Hadžić-Suljkić u saradnji sa federalnim Ministarstvom ove školske godine učinjen je značajn iskorak izdvajanjem sredstava za nabavku besplatnih udžbenika, za projekte školovanja romske djece kao i subvencioniranje prijevoza učenika.

Kada je u pitanju reforma obrazovanja postignuti su značajni rezultati na realizaciji koncepcije devetogodišnje osnove škole, u oblasti općeg i srednjeg stručnog obrazovanja, unapređenju i modernizaciji obrazovnog procesa i stručnom usavršavanju nastavnika te kadrovskom jačanju obrzovno-odgojnih institucija.

U prijedlogu mjera za poboljšanje stanja u predškolskom osnovnom i srednjem obrazovanju na području Tuzlanskog kantona akcentirana je potreba da se u 2009. godini stvore uslovi za realizaciju programa obaveznog predškolskog odgoja, racionalizacija mreže osnovnih škola, te nastavak procesa modernizacije nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama.

Priredio(la): S.M.