TUZLARIJE - BILTEN TK

25.03.2016.
Vlada TK
Jačanje postojećih veza između Brčko Distrikta i TK

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić predvodio je danas delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona tokom posjete gradonačelniku Brčko distrikta BiH Anti Domiću. Tokom sastanka, istaknuto je da je dosadašnja saradnja na kulturnom, sportskom i privrednom planu uspješna, iako iza takve saradnje nije postojala institucionalna podrška. Također, istaknuto je i očekivanje da će nakon današnjeg sastanka institucije sistema dati svoj doprinos jačanju postojeće saradnje.

Tuzlarije


Također, tema današnjeg sastanka bile su i pripreme za obilježavanje 70. godišnjice izgradnje željezničke pruge Brčko – Banovići.
Nakon prijema gradonačelnik Domić je ocijenio da je s premijerom Gutićem imao vrlo koristan i srdačan susret te da je razgovarano o pokretanju važnih i zanimljivih projekata koji bi se mogli zajednički realizirati.
"Oni se vežu uz obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, razvoj gospodarstva, ali je dominirala i tema u vezi obilježavanja 70. godišnjice izgradnje željezničke pruge Brčko – Banovići, kao simbola ovoga kraja. Imajući u vidu da je Brčko distrikt nezaobilazna karika u tom lancu događaja koji se obilježava koncem godine, razrađivali smo način i model njegovog organiziranja. Zainteresirani smo za unaprjeđenje saradnje na razinama privrednika i resornih ministarstava kako bismo ovaj prostor, koji je uistinu ekonomski jedinstven mogli iskoristiti za dobrobit stanovnika Brčko Distrikta i Tuzlanskog kantona", izjavio je gradonačelnik Domić, napominjući da je Brčko distrikt prije rata bio u sastavu šire tuzlanske regije i da te poveznice još uvijek postoje.
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić zahvalio je gradonačelniku na srdačnom prijemu i dobrodošlici ističući da su razlozi današnje posjete zapravo nastojanja da se definiraju oblasti suradnje između Brčko Distrikta i Tuzlanskog kantona koja već postoji na privrednoj, kulturnoj i sportskoj razini.
"Zaključili smo da je za stvaranje institucionalnog okvira u narednom vremenu tu saradnju potrebno potpomoći i sa naše strane odnosno kroz instituciju Kantona i Brčko Distrikta. Dogovorili smo se da zajednički u narednom periodu pokušamo lobirati kod nadležnih institucija da se što prije pokrenu aktivnosti kod javnog poduzeća autoceste Federacije BiH na animiranju ovog poduzeća i svih relevantnih subjekata koji se bave cestovnom infrastrukturom, a u vezi realizacije projekta autoceste Tuzla-Orašje, koja na najkraći mogući način povezuje Tuzlanski kanton sa Europskom unijom", naglasio je premijer Gutić.
Tokom sastanka dogovoreno je i da se u narednom periodu organizira i sastanak predstavnika dvije privredne komore, a sve kako bi se stvorile nove i ojačale postojeće poslovne veze i kontakti.
Današnjem sastanku također su prisustvovali ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović, ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić i predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona Zlatko Dukić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK