TUZLARIJE - BILTEN TK

29.03.2016.
Održana 31. redovna sjednica Vlade TK
Uspješni napori Ministarstva industrije u 2015.


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je izvještaje o radu u 2015. godini Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Unatoč dugogodišnoj kompleksnoj situaciji u ovom resoru, rad Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u prošloj godini ocijenjen je kao uspješan. Aktivnosti na finansijskoj konsolidaciji privrednih društava teško su bile provodive zbog prezaduženosti društava i nemogućnosti izvršavanja obaveza u zakonskim rokovima.

Tuzlarije


Od svih društava koja su podnijela zahtjev za finansijsku konsolidaciju, jedino se postupak uspješno odvija u Rudniku soli „Tuzla“ d.d. Tuzla, gdje Ministarstvo vrši nadzor provedbe. Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu iznos sredstava za intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima povećan je sa 670.000, 00 KM na 870.000, 00 KM.

Programom raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima“ odnosno „Pomoć privrednim društvima koja nisu u mogućnosti da za svoje zaposlenike obezbijede pristup pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja kao i zaposlenicima koji ovo pravo ne mogu ostvariti putem JU Služba za zapošljavanje TK“ realizovana je pomoć u ukupnom iznosu od 149.304, 50 KM.

Ovim je obezbijeđen pristup pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2015. godini za zaposlenike i članove njihovih porodica privrednih društava: Fabrika obuće "Aida" Tuzla, "TTU“ d.d. Tuzla, "Elektromontaža" Tuzla, "Livnica čelika" Tuzla, "Bosnia valves" Tuzla, „KHK" Lukavac, "Unioninvest-Mašinska montaža" Tuzla, "Polet" Tuzla, "Dita" d.d. Tuzla, "Konjuh" d.d. Živinice i "Gredelj-Revom" d.o.o. Dobošnica. Na ovaj način obezbjeđeno je zdravstveno osiguranje za oko 1190 radnika i članova njihovih porodica. Ministarstvo je u toku 2015. godine vodilo aktivnosti na uvezivanju radnog staža zaposlenicima koji su stekli uslove za penzionisanje do kraja 2014. godine u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom nad kojima Vlada kantona vrši ovlaštenja vlasnika kapitala. Izmirivanje obaveza za doprinose za PIO je obezbjeđeno putem Vlade TK. Iz resorne oblasti ovog Ministarstva, Programom je obuhvaćeno 7 privrednih društava, odnosno 26 radnika, sa ukupnim iznosom od 491.639, 76 KM. Riječ je o radnicima privrednih društava „Tvornica transportnih uređaja“ (6), „Livnica čelika“ Tuzla/Bosnia valves“ Tuzla (7), „Polet“ d.d. Tuzla (1), Elektromontaža (2), Unioninvest-Elektromontaža" d.o.o u stečaju Tuzla (6), Unioninvest-mašinska montaža" d.o.o u stečaju Tuzla (3) i „Rudnici nemetala“ Kladanj“ (1). Vlada TK je uz saglasnost Skupštine TK sa FO „Aida“ d.d. Tuzla zaključila „Sporazum o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrika obuće „Aida“ dd Tuzla“ na osnovu kojeg će u periodu od tri godine uplatiti 5.877.887, 71 KM za uvezivanje radnog staža za 316 radnika FO „Aida“. Nakon potpisivanja Sporazuma nad društvom je pokrenut stečajni postupak.

U 2015. godini za realizaciju ovog Sporazuma uplaćeno je 2.074.559, 01 KM. Ministarstvo je također podržalo aktivnosti na reorganizaciji privrednih društava u stečaju, čime se stvaraju uslovi za uvođenje strateškog partnera i ponovo pokretanje proizvodnje. Kontinuirano je obavljan nadzor nad radom privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom uz stručnu pomoć upravi i nadzornom odboru. U izvještajnom periodu, Ministarstvo je u okviru svojih nadležnosti, poduzimalo aktivnosti na efikasnijoj naplati koncesionih naknada.
Kada je u pitanju rad Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u 2015. godini realizovane su aktivnosti na ostvarenju strateških ciljeva, definisanih Programom rada. Između ostalog, realizovana su sredstva novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju iz Budžeta Federacije BiH i Budžeta Tuzlanskog kantona radi povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i podizanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača. Također su okončani projekati zaštite i uređenja poljoprivrednog zemljišta iz naplaćenih naknada od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe na području općina Čelić, Kalesija, Srebrenik i Živinice u cilju očuvanja, zaštite i unaprjeđenja kvalitete poljoprivrednog zemljišta. Realizovani su iprojekti višenamjenskog vrjednovanja korišćenja i zaštite zemljišta i izrada karte upotrebne vrijednosti zemljišta za područje općina Banovići, Sapna i Kladanj te dodijeljeno poljoprivredno zemljište u vlasništvu države u zakup i koncesiju, u okviru čega su zaključeni ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Tuzla i općine Kalesija. Pored IV faze sanacije brane Modrac, kandidovani su i odobreni projekti izvođenja regulacionih radova na rijekama Sapna, Drinjača, Jala i Turija i Tinja. Od februara 2015. godine započete su i pripremne aktivnosti na implementaciji navedenih projekata, za koje su finansijska sredstva postala operativna potpisivanjem Okvirnog sporazuma za sredstva predpristupne pomoći IPA II, u septembru 2015. godine.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK