TUZLARIJE - BILTEN TK

29.03.2016.
Delegacija Svjetske banke u posjeti premijeru TK


Program analitičkog rada i pomoći vlastima u Bosni i Hercegovini u izradi srednjoročnog pristupa upravljanja u javnom sektoru, uključujući upravljanje ukupnim izdvajanjem za plate, trenutne i dugoročne potrebe za reformama upravljanja ljudskim resursima, kao i poboljšanje u upravljanju pružanja usluga bile su glavne teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima Svjetske banke.

Tuzlarije


„Reforma javne uprave je veoma važan projekat i o tome se u Bosni i Hercegovini govori već godinama unazad, ali se nažalost prethodne Vlade nisu ozbiljno bavile ovom problematikom“ rekao je premijer Gutić i naglasio da je trenutno važeći Zakon o državnim službenicima komplikovan i skup, ali nije postojala suglasnost sa sindikatima da se on mijenja.

Ovom prilikom ministar finansija Jakub Suljkanović je prezentirao budžet Tuzlanskog kantona i strukturu javne potrošnje, a pažnja je posvećena i uspostavi kvalitetne kontrole nad korištenjem sredstava iz vanbudžetskih fondova.

Premijer je predstavnike Banke upoznao da Vlada Tuzlanskog kantona ima jako dobre mehanizme kontrole vanbudžetskih fondova, a da je kroz nedavno doneseni Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona uvela red u ovu oblast i riješila niz nepravilnosti koje su se dešavale u prošlosti.

Današnji sastanak rezultat je inicijative državnih premijera prema Svjetskoj banci za njen snažniji angažman i ulogu u reformi javne uprave na području Balkana.

U ime Svjetske banke današnjem sastanku prisustvovali su šef ureda Svjetske banke za Republiku Srbiju Tony Verheijen, i Srđan Svirčev obojica specijalisti za javni sektor, a osim premijera Gutića i ministra finansija Suljkanovića, sastanku je u ime Vlade TK prisustvovala i ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK