TUZLARIJE - BILTEN TK

04.04.2016.
Završne pripreme za obilježavanje 24. godišnjice formiranja Armije RBiH


Planirani program obilježavanja 24. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za boračka pitanja Fahrudina Skopljaka sa Nijazom Hodžićem, Emirom Kičićem i Isadom Smajlovićem predstavnicima Saveza demobilisanih boraca TK, nosiocima aktivnosti za obilježavanje godišnjice.

Tuzlarije


Ovogodišnja centralna svečanost bit će upriličena u petak 15.aprila u Gradačcu, ali su aktivnosti tim povodom već započete i trajat će ovih dana u kontinuitetu.

U okviru cjelokupnog programa obilježavanja planiran je obilazak i posjeta socijalno ugroženim i bolesnim demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica u Gradačcu i na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, organiziranjem akcije dobrovoljnog davanja krvi demobilisanih boraca na području Tuzlanskog kantona, te održavanjem okruglog stola na temu „Uloga i značaj Armije RBiH u odbrani Bosne i Hercegovine“.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi je novitet u obilježavanju, i kako predsjednik Saveza Nijaz Hodžić ističe „borci su u ratu za ovu zemlju lili svoju krv u ratu, a danas je prilika da jednim humanim gestom, dobrovoljnim davanjem krvi, ponovno pomognemo onima kojima je to najpotrebnije“.

„Vlada Tuzlanskog kantona će, kao i svake godine do sada podržati obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i realizaciju aktivnosti koje provodi Savez demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona. To je naš doprinos da se od zaborava čuvaju historijske činjenice od vitalnog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu“ rekao je ovom prilikom premijer Kantona Bego Gutić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK