TUZLARIJE - BILTEN TK

04.04.2016.
Predstavnice Udruženja „Nova ženska inicijativa“ posjetile premijera TK


Kako bi ga upoznale sa programom rada, do sada realiziranim projektima, te planiranim aktivnostima u narednom periodu predstavnice Udruženja „Nova ženska inicijativa“ posjetile su danas premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića.

Tuzlarije


Kako je istaknuto, Udruženje postoji tek 13 mjeseci, ali i u tako kratkom vremenu uspjelo je realizirati nekoliko značajnijih projekata i akcija. Prije svega to se odnosi na prvu „relaks sobu“ za djecu s posebnim potrebama u OŠ „Mjedan“ u Tuzli, dnevnu bolnicu na infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, uređenje dvorišta Doma penzionera u Tuzli, te više manjih projekata.

„Na području našeg kantona postoji veliki broj nevladinih organizacija i udruženja, ali je ostalo mnogo segmenata u kojima žena nije adekvatno zastupljena. Udruženje Nova ženska inicijativa se bavi problemima žene u svim segmentima društvenog i porodičnog života. Članice Udruženja su žene koje su svjesne da žena još uvijek nema mjesto u društvu koje zaslužuje“ istakla je predsjednica Udruženja Sanda Kreitmayer Peštić.

Premijer Gutić je izrazio riječi podrške ovom relativnom mladom udruženju, te ih ohrabrio da se nastave boriti za svoje programske ciljeve, posebno imajući u vidu humani karakter dosadašnjih projekata.
„Vlada Tuzlanskog kantona podržava rad svih nevladinih organizacija i svake godine iz budžeta kroz projekte raznih ministarstava pomažemo realizaciju njihovih projekata. Svjesni smo da u određenim situacijama Vlada ne može popuniti određeni prostor i to je mjesto za djelovanje nevladinog sektora“, rekao je premijer Gutić i uputio članice udruženja da u programima za raspodjelu sredstava koje objavljuje Vlada Tuzlanskog kantona nađu svoje mjesto, a „Vlada će biti sretna da pomogne neki od ovakvih plemenitih projekata“.
U ime Udruženja današnjem sastanku su prisustvovali su i Biljana Golić, predsjednica Skupštine Udruženja, Jasna Bedak, potpredsjednica UO Udruženja i potpredsjednica Udruženja Zlata Smajić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK