TUZLARIJE - BILTEN TK

24.10.2008.
Evidentni pomaci ali i potreba za nastavak ulaganja u razvoj institucija kulture

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju o stanju u oblasti kulture u Tuzlanskom kantonu.
Analizirani su uslovi u kojima rade institucije kulture kojima je Tuzlanski kanton osnivač ili suosnivač.



Osnovna je ocjena, da se u ovoj oblasti bilježi određeni napredak, iako su i dalje prisutni problemi koji otežavaju rad, a posebno razvoj institucija kulture.
U Tuzlanskom kantonu su četiri institucije kulture koje se u cijelosti finansiraju iz Budžeta kantona. To su javne ustanove Arhiv TK, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa, Muzej istočne Bosne i Bosanski kulturni centar Tuzla.
Sa općinom Tuzla Tuzlanski kanton je suosnivač javnih ustanova Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“, Narodno pozorište i Međunarodna galerija portreta Tuzla.
Za finansiranje rada ovih ustanova u 2008. godini je u Budžetu Tuzlanskog kantona planirano 3 915 743, 00 KM, dok su manifestacije kulture, posredstvom resornog Ministarstva podržane sa 230 780, 00 KM, a izdavački projekti sa 86 900, 00 KM.
Rad ovih institucija odvija se bez poteškoća u smislu finansiranja rada zaposlenih i tekućeg održavanja i materijalnih troškova. Ono što jesu potrebe ovih institucija i na čemu u narednom periodu treba raditi su iznalaženje adekvatnog prostor odnosno sanacija prostora, posebno kada je riječ o Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa i Muzeju istočne Bosne, dodatno kadrovsko jačanje ovih institucija i praćenje savremenih trendova kada je u pitanju oprema za rad.

Priredio(la): S.M.