TUZLARIJE - BILTEN TK

06.04.2016.
Podrška organizaciji dječjeg festivala „Vezeni most“


Organizacija ovogodišnjeg, trinaestog po redu, međunarodnog dječjeg festivala „Vezeni most“ bila je tema danas održanog sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa menadžerom Festivala Šimom Ešićem i koordinatorom Hazimom Karićem.

Tuzlarije


Kako je rečeno, dječji festival „Vezeni most“ najveći je i najznačajniji projekt namijenjen djeci i umjetnicima za djecu, te je jedini festival ove vrste u Bosni i Hercegovini. Većina programskih sadržaja festivala, koji će se održati od 28. do 31. oktobra ove godine, planirana je u institucijama kulture i školama Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog kantona, te Brčko Distrikta.
Kao i svake godine, i u okviru ovog festivala bit će organiziran konkurs za najbolje literarne radove učenika osnovnih škola iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a zadata tema ovogodišnjeg festivala je „Uspjeh se postiže poduzetničkim radom, marljivošću i kreativnošću“.
Premijer Tuzlanskog kantona izrazio je zadovoljstvo činjenicom da njegovanje kulture dječje književnosti u Bosni i Hercegovini, ali i regionu potiče odavde, iz naših krajeva, te istovremeno istakao i žaljenje što se to njegovanje svodi na lične i pojedinačne primjere dokazanih dječjih prijatelja. „Kultura dječje književnosti, dječjeg književno – umjetničkog stvaralaštva, kao i stvaralaštva za djecu u Bosni i Hercegovini mora biti institucionalizirana. I na ovom planu država mora uzeti aktivniju ulogu i to ne smije biti prepušteno ličnom entuzijazmu pojedinaca, kojima se mi i ovom prilikom zahvaljujemo što su u ovom teškim vremenima na sebe preuzeli tu obavezu. Odgajanje naših najmlađih mora biti naša sistemska briga i to je jedan od glavnih razloga zašto je Vlada Tuzlanskog kantona odlučila podržati organizaciju ovog festivala“ rekao je tokom sastanka premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK