TUZLARIJE - BILTEN TK

07.04.2016.
Vlada Tuzlanskog kantona će podržati obilježavanje Dana Zlatnih ljiljana

Povodom priprema za organizaciju manifestacije obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana BiH, koja će se 9. maja ove godine održati u Tuzli, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić primio je danas u posjetu predstavnike saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH i Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Ovom prilikom predstavnici saveza su premijera Gutića i ministra za boračka pitanja Fahrudina Skopljaka upoznali sa programom obilježavanja i predviđenim protokolom manifestacije, te činjenicom da se, obzirom da se radi o centralnoj manifestaciji za cijelu Federaciju BiH, očekuje učešće od oko 1.000 učesnika.
Također, danas je rečeno i da će centralna tema ovogodišnjeg obilježavanja biti 15. maj, te će posebna pažnja biti posvećena oslobodilačkoj bici na Brčanskoj Malti.
Obzirom da smo svjedoci sve češćih pokušaja relativiziranja činjenica i istine o onome šta se uistinu desilo na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine, na ovaj način još jednom želimo akcentirati stvarne činjenice dati doprinos očuvanju prave istine, složili su se učesnici sastanka.
Premijer Gutić i ministar Skopljak su pohvalili dosadašnji angažman i aktivnosti koje Savez provodi, te obećali da će Vlada Tuzlanskog kantona pružiti nesebičnu podršku ovom projektu.
„Obilježavanjem ovih datuma želimo posebno istaći ljude koji su obilježili najteže, ali i najsjajnije vrijeme u historiji Bosne i Hercegovine. Mi kao živi svjedoci treba da kažemo istinu o Bosni, o tom vremenu i svemu što se dešavalo na ovim prostorima, jer narod koji zaboravi svoju prošlost nema svijetlu budućnost. Imajući u vidu značaj i obim ove manifestacije, Vlada Tuzlanskog kantona će svoje resurse staviti na raspolaganje Savezu, kako bi se manifestacija organizirala na najbolji mogući način“ istakao je premijer Gutić.
Podsjećamo, priznanje „Zlatni ljiljan“ je najveće odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata. Ovakvo priznanje zaslužili su ljudi koji su se u borbi protiv agresora iskazali svojom hrabrošću.
Današnjem sastanku osim premijera Gutića i ministra Skopljaka prisustvovali su predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK Edin H. Mehmedović, predsjednik Skupštine Saveza Šemsudin Muminović, sekretar Saveza Miralem Okanović, dopredsjednik Saveza Salko Mehmedović i član Upravnog odbora Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH Aljo Bošnjaković.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK