TUZLARIJE - BILTEN TK

11.04.2016.
Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva o štrajku radnika Tuzla-Kvarc

Povodom štrajka radnika preduzeća „Tuzla-Kvarc“ i medijske prezentacije u kojoj se situacija predstavlja kao odmazda Vlade Tuzlanskog kantona oduzimanjem koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska ministar industrije energetike i rudarstva Srđan Mićanović održao je konferenciju za medije.

Tuzlarije


Ovom je prilikom istaknuto da je resorno ministarstvo, nastavljajući kontinuitet dobrih namjera Vlade TK da riješi problem Tuzla-Kvarca, u posljednjih 15 dana više puta kontaktiralo predstavnike Sindikata kao i Uprave. Ministar Mićanović je također istaknuo da, kada su pitanju navodi Sindikata o „oduzimanju koncesije“, privredno društvo Tuzla-Kvarc od 2010. godine ne posjeduje ugovor o koncesiji.

„Bila je pokrenuta procedura. Međutim, firma kojoj dodjeljujete javno dobro, mora biti društveno odgovorna. Ukoliko ona ima podignutu optužnicu na ime direktora i firme, onda se morate zapitati da li je javni interes dodijeliti takvoj firmi koncesiju“, rekao je ovom prilikom ministar.

Interes koji Vlada TK stavlja kao prioritet jeste da radnici rade, naglašeno je ovom prilikom, ali uz zakonske okvire.
„Upoznati ste da smo u prethodnoj godini potpisali Protokol o dugovanju 122.000 KM, na osnovu koncesija koje je dugovao Tuzla-Kvarc, u 24 jednake rate. Tuzla-Kvarc je uplatio dvije rate redovno a 2. i 3. preko Master- servisa, što nije dozvoljeno jer se javni prihodi ne mogu plaćati cesijama.

Tuzla-Kvarc ni taj Protokol, koji je čin dobre volje Vlade TK, nije ispoštovao. Očekivali smo da se Tuzla-Kvarc dovede u zakonske okvire, odnosno da se odblokira barem jedan račun preko kojeg bi firma mogla funkcionisati i raditi, međutim, do dana današnjeg to nije učinjeno.“


Prema Zakonu o koncesijama, pojasnio je ministar Mićanović, kada dođe do potpisivanja ugovora, koncesionar mora obezbijediti bankovnu garanciju a Tuzla-Kvarc sa svojim blokiranim računima to nije u mogućnosti.

Ministar Mićanović još jednom je zamolio radnike Tuzla-Kvarca da razmisle i povuku svoju odluku o štrajku glađu jer ne želi da dovedu u pitanje svoje zdravlje zbog stvari koje treba da riješi Uprava. „Ovo je problem koji se ne može riješiti uslovljavanjem Ministarstva i Vlade da učine nešto što je mimo propisa i pravila kao i Zakona o koncesijama koji ne dozvoljava potpisivanje ugovora o koncesiji u privrednim društvima koja ne mogu osigurati bankovnu garanciju“, istaknuo je ovom prilikom resorni ministar Mićanović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK