TUZLARIJE - BILTEN TK

24.10.2008.
Šveđani posjetili Ministarstvo obrazovanja, nauke,kulture i sporta


Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta primila je jučer u posjetu delegaciju nastavnika i učenika građevinske i tekstilne škole iz Švedske.



Naime, nastavnici i učenici građevinske i tekstilne škole iz Švedske borave u posjeti Građevinsko – geodetskoj i Mješovitoj školi u Tuzli, a povod za ovu posjetu je planiranje buduće saradnje u okviru zajedničkog projekta „ATHENA“.

„ATHENA“ projekat podrazumijeva saradnju škola, a između ostalog uključuje razmjenu učenika s ciljem upoznavanja sa različitim sistemima obrazovanja, kao i upoznavanje drugih kultura.

Ministrica Hadžić – Suljkić se zahvalila gostima iz Švedske za sve što su do sada uradili, te izrazila želju za nastavkom uspješne saradnje između ovih škola. Također, ministrica je istakla i značaj uvođenja viznih olakšica, kao i ukidanje viza kako bi se omogućilo što kvalitetnije i šire obrazovanje za studente i učenike iz Bosne i Hercegovine. S tim u vezi ministrica Hadžić Suljkić je zamolila goste da se u skladu sa svojim mogućnostima uključe u proces uvođenja viznih olakšica za građane Bosne i Hercegovine.

Gostima iz Švedske ovo nije prvi boravak u Tuzli. Već ranije učenici građevinske škole „Birger Sjoberggymnasiet“ iz Švedskog grada Vanersborg-a su svojim sredstvima pomogli renoviranje fiskulturne sale Osnovne škole Simin Han u Tuzli i područne škole u Požarnici.

Slijedeći korak ove saradnje jeste da učenici Građevinsko – geodetske škole iz Tuzle i pomenute građevinske škole iz Švedske renoviraju potkrovlje OŠ Simin Han, koje bi se nakon renoviranja koristilo u obrazovno – edukacijske svrhe.

Goste iz Švedske predvodile su Senada Čičkušić – Šahović, direktorica Građevinsko – geodetske škole Tuzla i pedagogica Emira Hamidović, direktorica organizacije MIOS Tuzla Edina Suljić, a u ime građevinske i tekstilne škole iz Švedske današnjem prijemu prisustvovali su vođa projekta Suzana Radovanović, nastavnici praktične nastave Lennart Ryrhed i Pernilla Sorensson, kao i učenici Jerry Hultgren i Sanja Stanković.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.