TUZLARIJE - BILTEN TK

15.04.2016.
Vlada TK
Sredstva u cilju otvaranja novih radnih mjesta
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjelu finansijskih sredstava u svrhu osiguravanja povoljnijih uslova za zapošljavanje branilaca i članova njihove porodice.

Tuzlarije


Odlukom se utvrđuju izvori sredstava u svrhu osiguravanja povoljnijih uslova za zapošljavanje branilaca i članova njihove porodice na području Tuzlanskog kantona korisnici prava, uslovi i kriteriji za samozapošljavanje i zapošljavanje, postupak i organi koji odlučuju i način isplate odobrenih sredstava. Cilj donošenja ovoga propisa je da se putem izdvajanja određenih finansijskih sredstava omogući otvaranje novih radnih mjesta putem pokretanja odnosno proširenja djelatnosti, na području Tuzlanskog kantona, od strane braniteljskih kategorija.

Pravo na dodjelu sredstava, imaju nezaposlena lica iz člana 1. i člana 4. Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji i privredna društva i samostalne djelatnosti i radnje. Pravo na dodjelu sredstava, može se ostvariti pod uslovom da su: korisnici prava prijavljeni na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona; odnosno da su registrovani kod nadležnog organa, za programe iz svoje registrovane djelatnosti koju obavljaju na području TK, shodno Zakonu o privrednim društvima i drugom odgovarajućem propisu, korisnici prava u skladu sa svojim biznis planom planiraju otvaranje novih radnih mjesta za borce i članove njihovih porodica. Postupak dodjele će se odvijati putem komisije Ministarstva za boračka pitanja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK