TUZLARIJE - BILTEN TK

17.04.2016.
Vlada TK
Prihvaćena informacija o stanju u preduzećima iz resora poljoprivrede

Vlada je prihvatila Informaciju o stanju u privrednim društvima iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i drvne industrije, šumarstva i vodoprivrede na području Tuzlanskog kantona za 2015. godinu.

Tuzlarije



Poslovanja pojedinih privrednih društava u 2014. i 2015. godini za koje postoje uporedni pokazatelji, pokazuju da je došlo do smanjenja obima proizvodnje, smanjenja broja uposlenih, što ukazuje na negativan globalni trend u poslovanju privrednih društava iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

U skladu sa raspoloživim sredstvima iz kantonalnog budžeta, namijenjenih za podršku poljoprivredi i prehrambenoj industriji, potiču se aktivnosti privrednih društava na stvaranje navedenih pretpostavki, prije svega kroz sufinansiranje kapitalnih investicija i regresa kamata na investicijske kredite i kredite za otkup viškova poljoprivrednih proizvoda. Od ukupnog iznosa 2.833.087, 33 KM odobrenih novčanih podrški za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju, za regresiranje kamata za kapitalna ulaganja u poljoprivredi i ruralnom razvoju i preradi poljoprivrednih proizvoda odobreno je 86.637, 56 KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK