TUZLARIJE - BILTEN TK

20.04.2016.
Otvoren 7. po redu ”GRAPOS – EXPO”

Jučer je u Gračanici otvoren 7. po redu Međunarodni sajam poduzetništva i obrta ”GRAPOS – EXPO”. Na ovogodišnji sajam prijavljeno je više od 315 izlagača, a organizatori očekuju posjetu više od 25 hiljada ljudi.

Tuzlarije


„Uzimajući u obzir podatke o posjeti Sajma prethodnih godina, ovaj Grapos expo, i pored nedovoljne podrške sa viših nivoa vlasti spada u red najvećih manifestacija ovog tipa u Bosni i Hercegovini“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, koji se u ime pokrovitelja Sajma, Vlade Tuzlanskog kantona, obratio posjetiocima.

Osim premijera Gutića, na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma, učesnicima Sajma i prisutnim gostima su se obratili direktor Sajma Nedžad Nuhanović, načelnik općine Gračanica Nusret Helić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Nermin Hodžić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Tuzlarije


Predsjednik VTK BiH Bruno Bojić ovom je prilikom istakao da ovogodišnji sajam Grapos expo po svom sadržaju i obimu, tematskim cjelinama i učesnicima može biti uzor ne samo sajmovima u BiH, nego i šire. On je podsjetio da je Bosna i Hercegovina zemlja sa mnogo prirodnih resursa i da naša poslovna zajednica ima dovoljno znanja, pameti i iskustva, ima lidere i vizionare koji su spremni da se suoče sa svim izazovima koji su pred njima u smislu priprema za ulazak u Europsku uniju.

Tuzlarije


„Sajam će biti obogaćen raznim okruglim stolovima na različite ekonomske i privredne teme, panel diskusije i predavanja na kojima će učestvovati eminentni stručnjaci iz oblasti privrede i politike. Sve sa ciljem razvoja i stvaranja novih ideja a time i novi radnih mjesta što je glavni moto Sajma“, rekao je direktor sajma Nedžad Nuhanović.

U svom obraćanju prisutnima Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica u ime organizatora i domaćina rekao je kako je samo udruživanjem snaga, volje i pameti moguće stvarati povoljniju klimu za razvoj društva, te da tako i ovaj Sajam omogućuje stvaranje novih poslovnih prilika.

„Samim tim što ste pristali da učestvujete na Sajmu kao privrednici ili na neki drugi način, dali ste podršku ekonomskom razvoju cijele zajednice. Ovo je primjer kako i krize mogu biti izazovi i šanse za one koji su spremni uhvatiti se u koštac sa takvim izazovima“, izjavio je Helić.
Govoreći o značaju sajma Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva TK kazao je da je ovo idealna prilika za poslovnu saradnju za promociju proizvoda i dostignuća ali zahvaljujući organizatorima na Sajmu će prisutni imati mogućnost da se susretnu sa stručnjacima iz bankarskog sektora ali i organizacijama koji su direktno uključeni u procesu pridruživanja BiH EU.
„Ovakvi susreti su jako značajni jer su oni u direktnoj vezi daljnjeg razvoja poduzetništva i obrta i unapređenja našeg društva u cjelini. Danas više nego ikad nam je potreban razvoj zasnovan na znanju, inovacijama i svjetskim iskustvima. Poduzetnici i obrtnici su najveća snaga protiv krize i oni zaslužuju veću pažnju i podršku država“, istakao je Hodžić.
„Uzimajući u obzir da je cilj sajma GRAPOS EKSPO ostvarivanje pozitivnog utjecaja na privredni razvoj i stvaranje pozitivne poduzetničke klime, te povećanje konkurentnosti privrednog sektora, kao i bolje međusobno povezivanje privrednih subjekata i poduzetničkih regija, možemo reći da se on u potpunosti poklapa sa strateškim opredjeljenjem Vlade Tuzlanskog kantona, te samim tim nije postojala ni najmanja dilema da Vlada Tuzlanskog kantona stane iza ove poslovne manifestacije i da bude njen pokrovitelj“ rekao je premijer Gutić.
Federalni premijer Fadil Novalić ovom prilikom govorio je o značaju održavanja ovakvih sajmova i njihovoj promociji izvan naše zemlje, te je zvaničnim presijecanjem vrpce zajedno sa premijerom Gutićem i načelnikom općine Helićem, proglasio Sajam otvorenim.

Među brojnim prisutnim gostima, značaj ovom sajmu dala je i francuska ambasadorica u BiH Claire Bodonyi. Sajam u Gračanici bit će otvoren do 22. aprila 2016. godine.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK